Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je u četvrtak u Skupštini Crne Gore tokom premijerskog sata, da je pitanje genocida u Srebrenici suštinsko i pokazuje da li ta zemlja pripada onom dijelu civiliziranog svijeta čiji dio želi biti vrijednosno, suštinski i formalno, prenosi Anadolu.

"Na ovome ćemo da vidimo da li 44. Vlada u pravom smislu želi da bude u društvu evropskih i svjetskih država. I iskreno da vam kažem, ne osjećam se prijatno kada danas ponovo pretresamo genocid u Srebrenici i zloupotrebljavamo žrtve. Vrlo sam ozbiljno čitao tekst o rezoluciji, nigdje se ne pominje da je jedan narod genocidan i s indignacijom odbijam svaku primisao da jedan narod može biti genocidan", poručio je Ibrahimović, postavljajući pitanje premijeru Milojku Spajiću da li će Crna Gora podržati Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici.

Dodao je i da Njemačka ima puno pravo da inicira ovu Rezoluciju, nakon svega što je prošla i čiji je narod jasno osudio one koji su u njihovo ime počinili strašne zločine.

"Zamislite danas neko ovdje šalje poruku da preko rezolucije želimo da se dijelimo po nacijama. Naprotiv, usvajanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici jasno se dijelimo na one koji su za moralne, univerzalne civilizacijske vrijednosti i one koji ne priznaju ili podržavaju taj genocid. Zato će na ovom pitanju 44. Vlada pokazati je li suštinski ili demagoški za EU i njene vrijednosti", kazao je Ibrahimović, objavila je na Facebooku Bošnjačka stranka.

Premijer Milojko Spajić je u odgovoru kazao da će Crna Gora glasati za Rezoluciju o Srebrenici.

"Nikakav problem to nije, glasaćemo za. Javno sam govorio o tome, osuđivali smo genocid. Nemamo problem da to uradimo. Mi smo 100 posto usklađeni s evropskom spoljnom, bezbjednosnom i odbrambenom politikom. Tu nema dileme. Vlada će o tome raspravljati naravno, ali mislim da je izlišno to pominjati, jer smo se mi obavezali da vodimo proevropsku politiku", kazao je Spajić.

Ibrahimović je nakon odgovora premijera Spajića izrazio zadovoljstvo što je danas javnost čula da će Vlada podržati rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ali i naglasio da bi volio da svi predstavnici vlade istinski shvate da je nama mjesto sa svim onim zemljama koje su kosponzorisale ovu Rezoluciju.

"To je civilizacijska potreba ovog društva. Ovdje ne treba da se nadmećemo ko je kriv, a ko nije. I vi predsjedniče Vlade i ja, svako sa svoje pozicije treba da objasnimo građanima da se ova rezolucija ne bavi time ko je kriv. Krivicu je utvrdio Haški tribunal. Rezolucija nas samo svrstava da li smo u društvu razvijenih demokratija i da li negiramo genocid", poručio je Ibrahimović.

Ibrahimović je komentarisao i dva upitna amandmana Vlade i kazao da su nepotrebna.

"Nigdje ne piše da jedan narod može biti genocidan. Samo mogu biti genocidni oni krivci izvršioci i ideolozi. Zato, mislim da su ovi amandmani nepotrebni. Zato budite hrabri, snažnije odgovorite, budimo kosponzori ove Rezolucije i nemojte predavati ova dva amandmana, suvisla su", poručio je Ibrahimović.