Jedna od najvećih i najmnogoljudnijih zemalja u Aziji i svijetu, Indija je poznata po svojoj bogatoj raznolikosti u zemljopisu, kulturi, historiji... Iako se u njoj govori veliki broj jezika i dijalekata, njena dva službena jezika su engleski i hindi. Iz tog razloga, iako je njezin naziv priznat u cijelom svijetu, država želi promijeniti svoje ime i nazvati se na drugi način, što je dovelo do kontroverzi u regiji nakon što je predložen u okviru sljedećeg summita G20.

Premijer Narendra Modi upotrijebio je izraz "Bharat" u službenom pozivu za summit G20, a u pozivu je stajalo da sudionici summita trebaju oslovljavati predsjednika sa "predsjedavajući Bharata".

Indijski ministar obrazovanja, Dharmendra Pradhan, objavio je vlastitu pozivnicu na Twitteru, a u njoj stoji da ga 'Bharat', hindi naziv Republike Indije, službeno poziva na večeru u subotu, 9. septembra u okviru summita G20.

Ime "Bharat" je Indija na hindiju, a odnosi se na pokušaj odvajanja od njene kolonijalne prošlosti. Mjera predložena u augustu, zajedno s drugim nizom zakona koje je predložila indijska vlada s ciljem zamjene pravosudnog sistema iz britanskog kolonijalnog razdoblja i, posebno, Krivičnog zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakona iz 1872. godine

Kolonijalna historija Indije ostaje osjetljiva tema za mnoge Indijce, posebno nacionaliste, koji zahtijevaju da Britanija prizna i ispriča se za svoje zločine. Država je stekla nezavisnost u augustu 1947. Ako bi konačno provela promjenu imena, Indija bi slijedila korake koje su poduzele i neke druge zemlje Turske, koja je od međunarodne zajednice zatražila promjenu svoje toponimije u 'Türkiye'. NATO sada koristi taj naziv u svim svojim službenim komunikacijama o zemlji. Ako se naziv Bharat usvoji, moglo bi ga se početi koristiti od siljedeće godine.