Fotoreporterka iz Kašmira bila je na putu u SAD kako bi prisustvovala ceremoniji dodjele Pulitzerove nagrade, gdje je trebala dobiti jednu od najprestižnijih nagrada u novinarstvu. Ali kada je u utorak navečer stigla na međunarodni aerodrom Indira Gandhi, zaustavili su je iz Odjela za imigracije i zabranili joj putovanje.

Sanna Irshad Mattoo je rekla da su je službenici za imigraciju na aerodromu u Nju Delhiju povukli u stranu i utisnuli pečat na njenu avionsku kartu "otkazana bez predrasuda", ne nudeći nikakvo objašnjenje.

Mattoo ima indijski pasoš i ima važeću američku vizu i kartu, napisala je na Tviteru. 

"Mogućnost da prisustvujem ceremoniji dodjele nagrada bila je prilika za mene jednom u životu", napisala je.

Mattoo radi u gradu Srinagaru u Kašmiru pod indijskom upravom. Ona je dio četveročlanog Reutersovog tima koji je 2022. osvojio Pulitzerovu nagradu za za izvještavanje o pandemiji Covida u Indiji. Njenim kolegama koji su putovali s njom dozvoljeno je da se ukrcaju na let. Ali oni nisu iz regije Kašmir, objavio je New York Times.

Odluka je 'proizvoljna i pretjerana'

Prema Beh Lih Yi-u, koordinatoru azijskog programa u Komitetu za zaštitu novinara, Mattoo nije smjelo biti zabranjeno, pogotovo jer je imala sve ispravne putne isprave.

"Nema razloga zašto je kašmirsku novinarku Sannu Irshad Mattoo, koja je imala sve potrebne putne isprave i dobitnica Pulitzera, jedne od najprestižnijih novinarskih nagrada, trebalo spriječiti da putuje u inostranstvo", navodi se u saopštenju.

“Ova odluka je proizvoljna i pretjerana. Indijske vlasti moraju odmah prekinuti sve oblike uznemiravanja i zastrašivanja novinara koji prate situaciju u Kašmiru.”

U saopćenju, Reuters je naveo da im nije naveden razlog zašto Mattoou nije dozvoljeno da putuje.

"Razočarani smo što Sanni Irshad Mattoo, saradniku Reutersa, nije dozvoljeno da otputuje u Sjedinjene Države kako bi primila Pulitzerovu nagradu u New Yorku zajedno sa svojim kolegama. Nije nam ponuđeno zvanično objašnjenje zašto joj nije dozvoljeno da napusti zemlju, ali smatramo da bi novinari trebalo da mogu slobodno da putuju."

Novinare u Kašmiru pod indijskom administracijom već dugo istražuju vlasti koje također strogo kontroliraju pristup stranim novinarima koji tamo putuju. Novinari koji su na terenu često se suočavaju s ograničenjima.

Ovo nije prvi put da je Mattoou zabranjeno izlazak iz Indije. U julu je na Tviteru objavila da su je službenici za imigraciju u Nju Delhiju sprečili da odleti za Francusku gdje je trebala prisustvovati predstavljanju knjige i izložbi fotografija.

Ona je rekla da je nakon tog incidenta kontaktirala nekoliko zvaničnika, ali da nikada nije dobila odgovor.