Takozvana Islamska država (Isis, Daesh), kroz svoju publikaciju "The Voice of Khurasan" (broj 20), koju uređuje ISPK, franšiza za Pakistan i Afganistan, napala je Kinu zbog represije koju provodi tamošnji komunistički režim protiv ujgurskog stanovništva, Kineza islamske vjeroispovijesti, u pokrajini Xinjiang.

Tvrde da talibani, u zamjenu za velike svote novca, dopuštaju Kinezima da iskorištavaju bogatstva te zemlje, poput bakra i zlata.

"Kineski imperijalisti rade neumorno zahvaljujući tajnim sporazumima s Talibanima (...) dok kažnjavaju Ujgure, kojima je zabranjena molitva, pa čak i islamska vjenčanja... " Također, Kinu terete za rušenje džamija, zabranu obrazovanja i “halal” ishrane. U tom smislu smatraju da talibani potpisivanjem sporazuma s Kinezima postaju nevjernički režim.

Nedavno je takozvani ISIS napao hotel u Kabulu povezan s kineskim kompanijama i ubio nekoliko kineskih državljana. Ovaj napad je dio ofanzive koju ISPK provodi protiv talibanskog režima, a nekoliko napada izvršili su u glavnom gradu i protiv vođa afganistanskog režima.

Ova strategija također je usmjerena protiv Al Qaide, tradicionalnog saveznika talibana koja je ponovo uspostavila svoje baze u Afganistanu. Unatoč stalnim poricanjima, bivši vođa ove bande, Ayman Zawahiri, ubijen je u CIA-inoj operaciji dronom dok se skrivao u kući u Kabulu koja je u vlasništvu jednog od vođa mreže Haqqani, naoružane formacije talibana.