Današnji skup podrške Palestini u Sarajevu, na kojem se okupilo nekoliko hiljada njegovih stanovnika, nikoga nije ostavio ravnodušnim. Dok u Palestini gine nedužan narod, poruka koju šalje grad koji je preživio najdužu opsadu u modernoj historiji, čiji su stanovnici gotovo četiri godine ubijani i izgladnjivani, itekako ima svoju težinu.

Reagirala je i Galit Peleg, nerezidentna ambasadorica Izraela za Bosnu i Hercegovinu, stacionirana u Tirani, osuđujući istup sarajevske gradonačelnice na današnjem skupu. “Ako podržavate Palestince zašto ne osudite Hamas. Hamas je počinio masakr u Izraelu, a zatim je koristio Palestince u Gazi kao živi štit. Dalje, 550 Hamasovih raketa ispaljenih na Izrael palo je u Gazi, ubilo Palestince, uključujući i bolnicu Al-Ahli u Gazi”, navela je.

Iz Gradske uprave odbacili su navode ambasadorice Izraela kao neistinite.

"Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić od početka sukoba osudila je jasno ubijanje svih nedužnih civila, stoga tendenciozne izjave koje imaju za cilj diskreditaciju gradonačelnice i Grada Sarajeva ne prihvatamo da bilo ko nameće. Isto tako, želimo naglasiti da, niti izraelska ambasadorica, niti bilo ko drugi, ne može krojiti stavove Grada i nikakvim pritiscima Grad nije i neće podlijegati.Grad Sarajevo poziva ambasadoricu da svoju snagu, umjesto na širenje ovakvih neistina, usmjeri na pozivanje za iznalaženje rješenja za dobrobit nedužnog i izraelskog i palestinskog naroda. Iz Grada Sarajeva upućujemo isključivo poruke mira cijelom svijetu - saopćeno je iz Gradske uprave.