Azerbejdžan je najavio novu ofanzivu u otcijepljenom regionu Nagorno-Karabaha, veliku eskalaciju koja bi tinjajući spor mogla pretvoriti u sveopći rat.

U saopćenju koje je danas objavilo Ministarstvo odbrane južnokavkazske države, zvaničnici su rekli da pokreću "lokalne antiterorističke aktivnosti" kako bi "suzbijale provokacije velikih razmjera" na teritoriji pod kontrolom etničkih Armena.

"U okviru mjera, visokopreciznim oružjem onesposobljavaju se položaji na liniji fronta i dubina, dugotrajna vatrena mjesta formacija armenskih oružanih snaga, kao i borbena sredstva i vojni objekti", navodi se u saopćenju.

U Stepanakertu, de facto glavnom gradu nepriznate države, aktivirane su sirene za vazdušni napad, javljaju lokalni mediji.

U razgovoru za POLITICO, Hikmet Hajiyev, savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Azerbejdžana Ilhama Aliyeva, rekao je da je cilj neutralizacija vojne infrastrukture i dodao da su lokalnom armenskom stanovništvu poslate SMS poruke u kojima su ih upozoravali na ˝protivterorističke akcije˝.

˝Od njih je zatraženo da se drže podalje od legitimnih vojnih ciljeva˝, rekao je Hajiyev.

Armenija i Azerbejdžan vodili su krvavi rat oko Nagorno-Karabaha 2020. godine. Sporazum o prekidu vatre uz posredovanje Rusije je od tada propao, a azerbejdžanske snage su preuzele kontrolu nad jedinim putem za ulazak ili izlazak – blokirajući humanitarnu pomoć i izazivajući upozorenja o ˝etničkom čišćenju˝.

Jedanaest azerbejdžanskih policajaca i civila poginulo je prilikom eksplozije mine i u drugom incidentu.

U međuvremenu, Evropska unija osuđuje vojnu eskalaciju duž linije dodira i na drugim lokacijama u Karabahu, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku.

Kako se navodi, EU žali zbog gubitka života koje je donijela eskalacija i poziva na hitan prekid neprijateljstava te da Azerbejdžan obustavi trenutne vojne aktivnosti.

˝Postoji hitna potreba za povratak dijalogu između Bakua i Armenaca iz Karabaha. Ova vojna eskalacija ne bi se trebala koristiti kao izgovor za prisilni egzodus lokalnog stanovništva˝, navode se u saopćenju.

EU dalje navodi da nasilje treba prestati kako bi se stvorilo okruženje koje je pogodno za mir i pregovore o normalizaciji. Potrebna je istinska posvećenost svih strana da bi se radilo na pregovorima. EU ostaje u potpunosti angažirana na olakšavanju dijaloga.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas povodom azerbejdžanskih antiterorističkih mjera u Karabahu, kako ˝ruska strana istrajno poziva na prekid krvoprolića strane u sukobu˝, javlja Anadolija.

Zaharova je na današnjoj pres-konferenciji u Moskvi izrazila zabrinutost Rusije zbog nagle eskalacije sukoba u Karabahu, pozvavši strane na hitno zaustavljanje vojnih i povratak diplomatskim i političkim aktivnostima s ciljem iznalaska rješenja.

U vezi s rješavanjem pitanja situacije u Karabahu, kako je kazala, sva rješenja napisana su u zajedničkoj izjavi lidera Rusije, Azerbejdžana i Armenije, koja je ranije potpisana.

Zaharova je dodala da će ruske snage u toj regiji nastaviti sa svojom ulogom mirovnih snaga.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je ranije danas saopćilo da preduzima lokalne antiterorističke mjere s ciljem razoružavanja i uklanjanja s azerbejdžanske teritorije armenskih oružanih grupa.