Jedna od stvari proizašlih iz ponovne uspostave diplomatskih odnosa između Izraela i Maroka bit će gradnja izraelskih tvornica naouružanja na području Magreba. To će značiti značajno jačanje strateške pozicije Rabata na tom području.

Maroko je postao bitan za održavanje ravnoteže snaga na tom području, a posebno za borbu protiv “džihadizma” djelujući kao kočnica u pokušajima terorističkih grupa da usmjere svoje napade na Zapad. Sjedinjene Države odabrale su ga za svog preferiranog partnera, a ugovori s Tel Avivom su dodatak na tu okolnost. Čak i jednostrani raskid diplomatskih odnosa od strane Alžira daje Maroku veću ulogu na međunarodnoj sceni.

Ministar vanjskih poslova, afričke saradnje i Marokanaca koji žive u inozemstvu, Nasser Bourita, najavio je da će izraelski funkcioneri iz sektora odbrane i finansija boraviti u službenom posjetu Rabatu. Tokom posjete biće potpisani ugovori o gradnji nekoliko vojnih tvornica u Maroku, u kontekstu strateške saradnje dviju zemalja.

Maroko je u saradnji s Izraelom započeo razvoj programa "dronova samoubica”. To su "relativno jednostavni uređaji za izgradnju i s razornim posljedicama". Nisu objavljeni detalji o njihovim karakteristikama i cijeni, ali poznato je da je grupa Israel Aerospace Industries (IAI) uključena u operaciju.

U aprilu ove godine, komandant Nacionalne garde fronta Polisario, Adah al Bendir, ubijen je u vojnoj operaciji pomoću bespilotne letjelice izraelske proizvodnje. Maroko je ubrzao modernizaciju svoje vojske kroz proces nabave lovaca i borbenih helikoptera iz Sjedinjenih Država.