Izrael bi trebao dovesti 10.000 radnika iz Indije na radna mjesta u građevinarstvu i zdravstvu, u znak produbljivanja ekonomske i političke saradnje s New Delhijem.

Izvještaji kažu da će radnici stizati u fazama, sa 2.500 radnih mjesta u građevinarstvu i zdravstvu. Konačni sporazum o radu još uvijek se radi između izraelskih i indijskih zvaničnika.

"Očekujemo da će sporazumi biti uskoro odobreni i uskoro ćemo moći da počnemo sa uspostavljanjem neophodnih mehanizama za zapošljavanje kvalifikovane radne snage na pravilan i kontrolisan način", rekao je portparol izraelskog Ministarstva stanovništva i imigracije.

Razgovori su uslijedili nakon posjete ministra vanjskih poslova Eli Cohena Indiji početkom maja, gdje je potpisao sporazum sa svojim indijskim kolegom, Subrahmanyamom Jaishankarom, o dovođenju 42.000 indijskih stranih radnika u Izrael, od kojih je 34.000 namijenjeno za izgradnju i 8.000 za brigu o starijima.

Izraelski zvaničnici su navodno obišli centre za obuku radnika u Indiji u martu uoči pregovora. Izraelska uprava za stanovništvo i imigraciju opisala je indijske radnike kao marljive, iskusne i tečno govore engleski.

Izrael i Indija godinama stvaraju bliže veze. Indijska Adani Group je u januaru kupila 70 posto udjela u sada privatiziranoj luci Haifa, za 1,2 milijarde dolara. Njih dvoje su također dio napora SAD-a da prodube sigurnosnu i ekonomsku saradnju sa UAE i Saudijskom Arabijom.

Washington promovira plan za ogromnu infrastrukturnu mrežu koja bi povezivala zaljevske i arapske zemlje s Indijom putem željeznice i pomorskih puteva. Glavni savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Joea Bidena sastao se sa saudijskim prestolonasljednikom princom Mohamedom bin Salmanom i zvaničnicima iz Indije i UAE kako bi razgovarali o planu ovog mjeseca.

 Priliv indijskih radnika u Izrael bio bi opipljiv znak saradnje sa Nju Delhijem koja time ulazi u svakodnevni izraelski život.

Otprilike 100.000 Palestinaca sa okupirane Zapadne obale i Gaze radi legalno u Izraelu, a većina tih poslova je u građevinskom sektoru. Često se suočavaju sa opasnim radnim uslovima i eksploatacijom. Gotovo polovina radnika na Zapadnoj obali primorana je da plaća oko 2.500 šekela (746 dolara) mjesečno brokerima kako bi osigurali radne dozvole.

U međuvremenu, palestinski građani Izraela također su se suočili s diskriminacijom zbog svojih političkih akcija. Godine 2021., kada su Izrael i okupirane palestinske teritorije zahvatili masovni protesti, stotine radnika otpuštene su od strane izraelskih poslodavaca zbog učešća u generalnom štrajku.

Izrael također redovno koristi izdavanje radnih dozvola kako bi izvršio utjecaj i kontrolu nad palestinskom ekonomijom, kažu stručnjaci .

Indijski zvaničnici su ukazali na politiku Izraela kao na model za njihovu kontrolu nad Kašmirom, gdje je Nju Delhi optužen za provođenje masovne akcije iseljavanja muslimana kako bi promijenio demografiju sporne regije, piše Middle East Eye.