Lider izraelske opozicione stranke Yair Lapid pozvao je premijera Benjamina Netanyahua da prizna palestinski suverenitet pod određenim uvjetima.

Lapid, lider centrističke stranke Yesh Atid, dao je svoje komentare nakon što su Norveška, Irska i Španija u srijedu objavile da će priznati Palestinu kao državu.

Lapid je, međutim, okrivio ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben-Gvira da je spriječio Netanyahua da zauzme takav stav, izvještava lokalni dnevnik Yedioth Ahronoth.

"Netanyahu treba da izjavi da je pod određenim uslovima i konkretnim garancijama spreman da prihvati buduću palestinsku državu koja će se pridružiti borbi protiv terorizma", rekao je. Međutim, tokom konferencije za novinare nije ulazio u detalje o ovim uslovima i garancijama, ili prirodu saradnje predložene palestinske države.

Kritikujući ekstremistu Ben-Gvira, opozicioni lider je rekao da on "ne dozvoljava" Netanyahuu da objavi svoju spremnost da prizna Palestinu kao državu, opisujući trenutnu situaciju kao "ludilo u kojem živimo".

"Ovo se neće dogoditi s ovom vladom. Moramo Netanyahuovu vladu poslati kući i formirati efikasnu", ustvrdio je Lapid.

Izraelom od 2022. godine upravlja krajnje desničarska koalicija predvođena Netanyahuom, koja se oštro protivi ideji uspostavljanja palestinske države.

Međutim, stav tri evropske zemlje uslijedilo je nakon izjave visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrell-a na X, u kojoj je obećao da će "neumorno raditi" na promoviranju zajedničkog stava EU o rješenju o dvije države, a sve je veći pritisak na Izrael da prihvati palestinska prava i okonča agresiju na pojas Gaze.

Priznanje tri evropske zemlje stižu u trenutku kada je Izrael nastavio brutalnu ofanzivu na pojas Gaze, uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na hitan prekid vatre u opkoljenoj enklavi.

Palestinu je već priznalo osam evropskih zemalja: Bugarska, Poljska, Češka, Rumunija, Slovačka, Mađarska, Švedska i Kipar.

Više od 35.700 Palestinaca je ubijeno, uglavnom žena i djece, a skoro 80.000 je povrijeđeno od prošlog oktobra nakon napada palestinske grupe Hamas.

Više od sedam mjeseci nakon izraelskog rata, golemi dijelovi Gaze ležali su u ruševinama usred obogaćene blokade hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, koji mu je naredio da osigura da njegove snage ne počine djela genocida i da preduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.