Oko 4.000 Palestinaca moralo je napustiti svoje domove na okupiranoj Zapadnoj obali prošle godine zbog izraelskih racija, hapšenja i nasilja jevrejskih doseljenika, javlja Anadolu.

U izvještaju koji je objavio Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), date su informacije o Palestincima na Zapadnoj obali koji su raseljeni zbog nasilja jevrejskih doseljenika i praksi izraelskih snaga prošle godine.

U izvještaju je navedeno da je prošle godine rekordan broj Palestinaca bio prisiljen napustiti svoje domove na Zapadnoj obali - oko 4.000.

U izvještaju je navedeno da je glavni razlog za raseljavanje bilo nasilje jevrejskih doseljenika i politika izraelskih snaga koja sprečavaju stanovnike da pristupe njihovoj zemlji.

Razlog za napuštanje domova Palestinaca je i uništavanje njihove imovine, sistematska diskriminacija, hapšenja i racije od strane izraelskih snaga.

U izvještaju je navedeno da su te prakse implementirale izraelske vlasti ili uz njihovo odobrenje kako bi natjerale Palestince da napuste svoje domove i zemlje, te da je povećana zabrinutost zbog "prisilnog raseljavanja" suprotno međunarodnom pravu.

Podsjetili su da izraelske vlasti kao razlog za uništavanje palestinskih kuća navode "bespravnu gradnju".

Palestinske i izraelske delegacije su 1995. godine potpisale takozvani "Drugi sporazum iz Osla" prema kojem je okupirana Zapadna obala podijeljena u tri zone.

Zona "A" prostire se na 18 posto teritorije Zapadna obale i administrativnu i sigurnosnu vlast imaju Palestinci. Zona "B" čini 21 posto Zapadne obale i u njoj su podijeljene administrativne i sigurnosne ingerencije. Treća i najveća zona "C" pokriva 61 posto Zapadne obale i u potpunosti je pod kontrolom Izraela.

Tokom racija koje su izraelske snage izvele na tom području, srušena su 222 objekta, uglavnom u zoni "A".