Izraelski ministar ekstremista pozvao je na otkazivanje mjeseca Ramazana kao rješenje za tenzije na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu.

Izraelski ministar baštine Amichai Eliyahu rekao je za Army Radio "Takozvani mjesec Ramazan mora biti izbrisan, a naš strah od ovog mjeseca također mora biti izbrisan."

Eliyahu je član krajnje desničarske stranke Otzma Yehudit, koju vodi ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben Gvir.

U novembru je Eliyahu rekao da je bacanje "nuklearne bombe" na pojas Gaze "opcija".

Nedavno su izraelska sigurnosna curenja ukazala na strah od erupcije situacije na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu tokom Ramazana kao rezultat izraelskog rata u Gazi i ograničenja koja vlada u Tel Avivu namjerava nametnuti džamiji Al-Aksa tokom Ramazana.

Izraelski mediji navode da američka administracija vrši pritisak na Tel Aviv da postigne dogovor s Hamasom o razmjeni talaca i prekidu vatre u Gazi prije Ramazana, koji počinje za desetak dana.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u četvrtak da je preuranjeno govoriti da je Tel Aviv postigao sporazum o razmjeni zarobljenika s Hamasom.

Dok se pregovori o sporazumu o oslobađanju talaca nastavljaju uz posredovanje SAD, Katara i Egipta, američki predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da će Izrael zaustaviti svoj rat protiv Gaze tokom muslimanskog  mjeseca Ramazana ako se postigne dogovor.

Palestinska grupa Hamas, za koju se vjeruje da drži više od 130 izraelskih talaca, zahtijeva prekid izraelskog napada na Gazu u zamjenu za bilo kakav dogovor o taocima.

Prethodnim sporazumom u novembru 2023. oslobođen je 81 Izraelac i 24 stranca u zamjenu za 240 Palestinaca, uključujući 71 ženu i 169 djece.  

Izrael je također uveo blokadu pojasa Gaze, ostavljajući svoje stanovništvo, posebno stanovnike sjeverne Gaze, na rubu gladi.

Izraelski rat je gurnuo 85% stanovništva Gaze u interno raseljenje zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60% infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, prema UN-u

Međunarodni sud pravde optužuje Izrael za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.