Uhapšen radikalni SDA internet jurišnik!” “Uhapšen radikalni SDA bot iz Luksemburga!” “Uhapšen bot SDA Jasmin Mulahusić!” “Uhapšen Jasmin Mulahusić, javnosti poznat po napadima i montažama usmjerenim protiv političara!” Tako glase današnji naslovi medija koji prenose vijest kako su policijski službenici GP BiH 4. septembra 2021. godine u 18:30 sati, na Međunarodnom graničnom prijelazu Bosanski Brod, po naredbi Tužiteljstva BiH, slobode lišili državljanina Luksemburga Jasmina Mulahusića. Tužilaštvo BiH Mulahusića navodno potražuje zbog počinjenog krivičnog djela “Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a KZ BiH” te za “Odavanje tajnih podataka iz člana 164 KZ BiH”.

Iako još nije poznato šta Tužilaštvo BiH konkretno podrazumijeva pod izazivanjem nacionalne, rasne i vjerske mržnje te odavanjem tajnih podataka, čini se da je za većinu medija najveći Mulahusićev krimen to što se usudio baviti “napadima i montažama usmjerenim protiv političara”.

To se čak i ne skriva pa tako recimo klix.ba prenosi kao neki corpus delicti ili otežavajuću okolnost to da “Mulahusić vodi desetine profila u kojima kreira fotomontaže i videa u kojima diskreditira novinare i političare koji nisu po volji njegovim nalogodavcima”. Radončićev Dnevni Avaz ide i detaljnije pa kao dokaz Mulahusićeve “zločinačkog nedjela” navodi da je “poznat po kreiranju fotomontaža i videa u kojima diskreditira novinare i sve političare koji ne odgovaraju – SDA”. Još i gore, po stajalištu Radončićevog Avaza, Mulahusić se usuđuje da “otvoreno staje na stranu direktora OSA-e”, a kao krunski dokaz Mulahusićeve zločinačke prirode navodi kako je “ovaj internet-jurišnik rodom iz Zavidovića, s adresom prebivališta u Luksemburgu, poznat po otvorenim napadima i montažama protiv brojnih političara, poput Elmedina Konakovića, Fahrudina Radončića, lidera NiP-a i SBB-a, do Predraga Kojovića, predsjednika Naše stranke, ali i brojnih drugih političara, a posebno su izraženi napadi na novinare”. A da bi Mulahusićeva nedjela dobila i "toplu ljudsku stranu" priče Avaz navodi kako je u “Tužilaštvu BiH do sada saslušalo na desetine svjedoka, koji su bili i još su žrtve Mulahusićevih montaža i podvala”. Isto i slično prenose Pressmedia ministra Aljoše Čampare, Avazova podružnica Raport.ba, DEPO.ba Jasmina Durakovića, kao i mnogi drugi.

Otkada je krivično djelo komentirati politiku i političare? Od kada je postalo kažnjivo praviti fotomontaže i videa kojima se ismijavaju i diskreditiraju novinari, političari i uopće bilo koja javna ličnost? Hoće li se hapsiti ljudi koji stoje iza “Raje iz Biroa”? Kada na red dolazi “Sabit iz Tarčina”? Također, otkada je postalo protuzakonito podržavati SDA i biti politički komentator i građanski novinar? Kada su Elmedin Konaković, Fahrudin Radončić ili Predrag Kojović postali svete krave, nedodirljive svetinje i tabu koji se ne smije kritički tretirati? Kada su to političari i njihovi medijski megafoni postali jadne i nevine žrtve građana kojima vladaju i istovremeno im razvlače pamet? Kada je to tačno Bosna i Hercegovina postala Sjeverna Koreja?

Da bi sve bilo monstruoznije, isti oni medij koji danas slavodobitno pišu o hapšenju Mulahusića upravo su oni koji su tom čovjeku nalijepili etiketu “SDA bota” kako bi ga dehumanizirali te tako u očima javnosti legitimizirali njegov današnji progon. Već smo nekoliko puta na stranicama Stava upozoravali da je “kreiran čitav pogromaški kartel, koji, u pokušaju da uvede selektivni verbalni delikt, nastupa uigrano i sinhronizirano. Ako neki građanin napiše ili izjavi nešto što se ne dopada ovdašnjoj kantonalnoj eliti, osobama iz političkog ili javnog života bliskim sarajevskoj ‘Trojci’, pogotovo ako je u pitanju efektivna kritika koja ima javnog odjeka, bit će ekspresno etiketiran i dehumaniziran kao ‘SDA bot’, nepostojeća osoba bez istinskog uvjerenja ili mučki plaćenik bez prava na slobodu govora. Nakon toga kreće medijska demonizacija pa se nesretnog građanina, koji se usudio misliti i govoriti, razvlači po parapolicijskim i parapolitičkim portalima tekstovima koji podsjećaju na potjernice s Divljeg zapada, jer uz fotografiju obično ide i neki pogromaški naslov. I dok se, tako, običnom građaninu doslovno stavlja meta na čelo i javno ga se linčuje, sve je to praćeno srcecijepajućim izjavama ugroženih političara, njihovih intimusa, satelita i ostale kamarile, koji iznose potresna svjedočanstva koliko su ih do srca ujele i povrijedile kritike puka koji se usudio komentirati njihov lik i djelo. Nakon što se procijeni da je građanin-kritičar temeljito demoniziran i kvalitetno medijski odstrijeljen, počinje s radom policijsko-pravosudno krilo ovog kartela, pa ugroženi političari i njihovi poltroni podnose krivične prijave za ovo i ono, a politizirano tužilaštvo koristi svoje ovlasti kako bi legitimnu političku kritiku prikazalo i podvelo pod široko i nebulozno definirano ‘širenje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti’.”

Za sve ove medije, ako ih se tako uopće može i nazvati, Mulahusić je kriv za “izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje” isključivo zato što se bavio političkim komentarom i satirom na račun njihovih političkih sponzora ili miljenika! Mulahusić je kriv jer je svojim tekstovima i fotomontažama, svojim komentiranjem aktera na našoj političkoj sceni nasekirao i naljutio svoje “žrtve” iz svijeta politike i medija pa stoga zaslužuje da ga se uhapsi i naravno osudi na što strožu kaznu! Mulausić je dvostruko kriv jer se kao simpatizer SDA usudio komentirati politička dešavanja na način koji ne odgovara Fahrudinu Radončiću, sarajevskoj “Trojki” ili njihovim pajdašima iz instrumentaliziranog Tužilaštva BiH pod palicom Gordane Tadić! Doslovno ovo, baš ovo, nam govore naši vrli mediji, isti oni koji neprestano mijauču o slobodi govora i slobodi medija! Isti oni koji stalno proizvode lažne afere, prenose najgore dezinformacije, proganjaju obične ljude koji zatim ginu na cestama od prouzrokovanog stresa, služe kao platforme s kojih se decenijama širi najgori govor mržnje putem komentara na vijesti ili doslovno pozivaju na javni linč i ubistva političkih neistomišljenika!

A stvar je vrlo jednostavna. U pitanju je montirani parapravosudni progon političkih neistomišljenika. Prvo se krenulo s onim najnezaštićenijim, običnim ljudima poput Mulahusića, osobama koji se bave građanskim novinarstvom i komentiraju na društvenim mrežama. To je otvoreno upozorenje svima ostalim da začepe gubicu, da se samocenzuriraju te da se ne usuđuju kritizirati, a pogotovo ismijavati idiote iz svijeta politike, pravosuđa ili medija, upravo one koji i zaslužuju da ih se ismijava. Kreature poput Radončića, Konakovića, Kojovića ili Tadićke. Prođe li progon građana poput Mulahusića bez otpora javnosti, ne treba ni sumnjati da nakon toga slijedi proganjanje ideoloških neistomišljenika iz reda novinara i uopće javnih ličnosti manjeg kalibra a zatim i otvoreni progon političkih protivnika.

Zbog svega navedenog, svi oni kojima su drage njihova slobode i prava, koja smo izborili prolivši rijeke krvi, svi oni moraju glasno osuditi ovakav udar na slobodu govora! Jer danas Jasmin Mulahusić, sutra vi!