Na stadionu srbijanskog niželigaškog fudbalskog kluba Mineralac iz Vranjske Banje nedavno je oslikan portret osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. Kako pišu lokalni mediji, portret ratnog zločinca u uniformi zločinačke vojske oslikan je između svlačionice i zida koji vodi prema ulici. U blizini se, valja napomenuti, nalazi i Osnovna škola Predrag Devedžić.

Isto tako, kraj novog portreta nalazi se i oslikana zastava Srbije te rečenica "Srbija je vječna, dok su joj djeca vjerna".

No ono što je svakome zapalo za oko ko je vidio novi portret svakako je popratna poruka koja glasi: "Drina nikada nije bila granica, niti će biti. Drina je naša kičma. Ona protiče kroz centar srpskih teritorija. Znate li kako je nastala Drina? Od suza srpskih majki".

Podsjetimo da je neposredno nakon što je Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i dugo vremena najtraženiji haški optuženik, pravomoćno osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, odnosno za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, na zidinama Starog grada u Trebinju osvanula zastava u bojama bh. entiteta Republika Srpska s likom Ratka Mladića i natpisom "Heroj".

Neposredno prije izricanja presude u Haagu na jedan banjalučki nadvožnjak također je postavljen transparent podrške doživotnom robijašu na kojem piše: "Ne priznajemo haške odluke. Ti si ponos Srpske Republike".