Bivši urugvajski predsjednik Jose Mujica (2010.-2015.) objavio je da boluje od tumora jednjaka. Prema pisanju urugvajskih medija bivši predsjednik i bivši gerilski vođa prošli je petak otišao na liječnički pregled i dijagnosticirana mu je bolest.

"Moram vas obavijestiti da sam prošli petak otišao u Casmu (bolnički centar) na pregled na kojem je otkriveno da imam tumor na jednjaku koji je očito vrlo ozbiljan i dvostruko složen u mom slučaju , jer bolujem od imunološke bolesti već više od 20 godina", rekao je 88-godišnji bivši predsjednik.

Dodao je da je to, između ostalog, utjecalo na njegove bubrege, što stvara "očite poteškoće" za hemoterapiju ili hirurške tehnike.

"Liječnici procjenjuju sve ovo, rade stanične analize, kako se ova priča nastavlja. Želim vam prenijeti da se u mom životu više puta kosac motao oko kreveta, ali nastavio je da me lovi ovih godina“, naglasio je bivši predsjednik koji je istakao da ćemo ovaj put morati vidjeti što će se dogoditi. Isto tako, rekao je da će se dok god bude mogao boriti uz svoje drugove, vjeran svom načinu razmišljanja i zabavljati se svojim povrćem i svojim pilićima.

"Dok god sr..je traje, ja ću biti tu. Želim vam se zahvaliti i poručiti mladim ljudima ove zemlje da je život lijep i težak. Suština uspjeha u životu je da svaki put kada padnete, počnete iznova. I ako postoji ljutnja, neka je pretvore u nadu," naglasio je Mujica. Na kraju je dodao da je jedina sloboda koja postoji u glavi i zove se "volja".

"Ako ga ne koristimo, nismo slobodni. I to se mora shvatiti. S tim izazovom se suočavaju nove generacije. A život je toliko lijep da ga nema smisla žrtvovati zbog gluposti. Za ostalo sam zahvalan i na kraju krajeva neka mi uzmu ono od čega sam plesao", zaključio je.