Rijedak jelovnik prve klase s Titanica prodan je u subotu 11. novembra za 102.000 dolara (186.000 KM) u sklopu aukcije suvenira povezanih s potonulim prekookeanskim brodom.

Zamrljan prljavom vodom, s djelomično izbrisanim slovima, jelovnik je vjerovatno završio u sjevernom Atlantiku za vrijeme potonuća Titanica u ranim jutarnjim satima 15. aprila 1912. godine, izjavljeno je iz britanske aukcijske kuće Henry Aldridge and Son Ltd.

U konačnici, spašeni jelovnik opisuje prvu večeru na brodu nakon što je Titanic isplovio iz Queenstowna u Belfastu i otkriva raskoš koju bi putnici prve klase doživjeli. Mogućnosti jela te noći 11. aprila uključivala su kamenice, goveđi file s kremom od hrena i pireom od celera, uz deserte bordaloue od marelica (francuski biskvit kolač) i Victoria puding.

Čini se da nema drugih spašenih primjeraka jelovnika iz prve klase, otkrila je aukcijska kuća nakon konsultacija s muzejima s kolekcijama Titanica i razgovora s vodećim kolekcionarima memorabilija. Ostali predmeti na aukciji nude letimičan uvid u živote 2.223 putnika i članova posade na Titanicu, od kojih je samo 706 preživjelo.

Pokrivač od tartana, koji je jedan od preživjelih koristio da se ugrije u čamcu za spašavanje, aukcijska je kuća proglasila “jednim od najrjeđih trodimenzionalnih predmeta koje smo vidjeli” i prodala ga je za 117.000 dolara (213.000 KM).

Prethodno je pokrivač pripadao Fredericku Toppinu, koji ga je, u svojstvu pomoćnika generalnog direktora kompanije koja je bila vlasnik Titanica, kupio na njujorškom pristaništu kada je susreo spašene putnike koji su dolazili na obalu, rečeno je iz aukcijske kuće prije prodaje u subotu. No 1.517 onih koji su bili na Titanicu nije preživjelo, a džepni sat koji je pripadao Sinai Kantoru, ruskom imigrantu koji je putovao u SAD u drugom razredu, pokazuje vrijeme kada je ušao u vodu i potom umro. Postigao je 119.000 dolara (217.000 KM) i postao najskuplji prodani lot na aukciji u subotu.

Ostali predmeti na prodaji uključivali su i ceduljicu korištenu za označavanje svežnjeva pošte, koja priča priču o sudbini poštanskih službenika na brodu, koji su svi poginuli pokušavajući vući vreće s poštom na gornje palube broda kako bi ih spasili od navale vode.