Advokati odbrane presuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka priložili su Haškom sudu ovu sliku kao dokaz da su “muslimani u pripremi da stvore islamska državu svoje buduće borce slali na obuku kod talibana u Kabul”, Haški sud je sve to uredno primio i zaveo: broj taj i taj; osobe Edo Kajan i Mirza Humo; datum 6. mart 1988; općina Kabul.

I stvarno – nema zbora – na slici su spomenuta dvojica budućih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine, još pustili bradu i brkove dok su bili na obuci u “Kabulu”!

Istina je ta da su bojovnici HVO prilikom protjerivanja Bošnjaka i pljačkanja njihovih stanova i kuća  pronašli u nekom domu ovu fotografiju sa snimanja američkog filma The last war bus 1989. godine. Radnja filma dešava se u Afganistanu, a eksterijeri su snimani kod nas. Filmska ekipa je angažirala vrsne bosanskohercegovačke alpiniste Mirzu i Edu da se kao kaskaderi u ulozi talibana (s lažnim bradama) spuštaju konopcima niz liticu iznad tekije na vrelu Bune u Blagaju gdje je slika i nastala.

Mirza Humo (1964-1993), lijevo na slici, iz iste porodice kao političar Avdo i pjesnik Hamza, dobitnik Zlatnog ljiljana, herojski je poginuo kao pripadnik Armije RBiH. Edo Kajan (1956) živ je i nikad mlađi, a popeo se – ni od koga nagovaran – na sve najveće vrhove svijeta, a samo na Mont Blanc, uvijek drugim prilazom, deset puta.

Zanimljivo je da je u filmu The last war bus Branko Đurić Đuro odigrao jednu od svojih prvih uloga glumeću ruskog komandanta. A zanimljivo je i to da se talibani kao pokret pojavljuju tek pet godina nakon što je ovaj film došao u kina.

(Tekst je većim dijelom preuzet iz Facebook posta Ahmeta Kurta)