Vijest da Asma al-Assad boluje od leukemije izazvala je pomiješane reakcije među Sirijcima, od kojih neki nisu imali mnogo simpatija prema prvoj dami.

Asma al-Assad je u očima javnosti prešla iz glamurozne ikone u aktivnog partnera u brutalnom gušenju mirnih demonstranata u sirijskoj revoluciji.

Predsjedništvo Sirije objavilo je u utorak da je sirijskoj prvoj dami Asmi al-Assad dijagnosticirana leukemija, što je izazvalo podršku među pristalicama režima i pomiješane reakcije među opozicionim aktivistima.

Al-Assadu je dijagnosticiran agresivni rak koštane srži i krvi nakon. Dijagnoza je postavljena nakon što je pet godina ranije uspješno izliječena od raka dojke.

Pristalice režima izrazile su solidarnost sa prvom damom Sirije, poželjevši joj brz oporavak.

Među sirijskom opozicijom, reakcije su se kretale od prigušenih do nedostatka empatije prema prvoj dami, koja se smatra aktivnim učesnikom u krvavom gušenju mirnih protesta protiv njenog supruga, koji su započeli tokom sirijske revolucije 2011. godine.

"Gospođo Asmaa, vi i vaša porodica ste kao leukemija. Zbog vas smo živi pojedeni, i patili smo, i bolovali smo. Gorimo od mržnje prema vama, i ostat ćemo dokle god ti si kao bolest koja okupira tijelo Sirije”, napisao je na Twitteru mladi sirijski opozicioni aktivista Qadir.

Drugi Sirijci su vijesti o dijagnozi vidjeli kao dio veće zavjere, sugerirajući da bi to moglo biti dio političke strategije sirijskog režima da pokrije zastoje pregovora sa Zapadom.

"Zašto je objavljena bolest Asme al-Assada nakon ubistva iranskog predsjednika? Je li to izgovor da Bašar ne učestvuje na sahrani u Teheranu?" kaže Faisal al-Kasem, istaknuti sirijski novinar Al-Jazeere.

Sirijsko predsjedništvo je u utorak saopćilo da će se al-Assad "pridržavati specijaliziranog protokola liječenja koji uključuje stroge mjere prevencije infekcije" kao dio plana liječenja.

Asma Al-Assad, sirijski investicijski bankar porijeklom iz Britanije, smatra se odgovornom jer je dala otvorenu podršku brutalnom obračunu sa opozicijom svog supruga, koji je ubio stotine hiljada Sirijaca.

2011. godine, samo mjesec dana prije početka revolucije u Siriji, magazin Vogue napisao je sada već zloglasni članak pod naslovom "Ruža u pustinji" u kojem je profilisana prva dama Sirije.

Časopis ju je prikazao kao glamuroznu intelektualku i opisao porodicu Assad kao "divlje demokratsku". U njemu je vladajući par prikazan kao sekularan i usklađen u vjerski pluralizam Sirije, govoreći o njihovom prisustvu božićnoj proslavi uprkos tome što su članovi sekte alavita.

Međutim, njena javna percepcija se promijenila tokom građanskog rata jer je izgradila ono što su analitičari nazvali mrežom klijentelizma i krugom ratnih profitera.

Godine 2020. SAD su joj uvele sankcije, tvrdeći da je pomogla u održavanju sirijskog sukoba i lično profitirala od toga.

"Asma al-Assad je predvodila napore u ime režima za konsolidaciju ekonomske i političke moći, uključujući korištenje svoje takozvane dobrotvorne organizacije i organizacije civilnog društva", rekao je tadašnji američki izaslanik za Siriju Joel Rayburn.

Al-Assad je osnovala Syria Trust for Development (STD), krovnu organizaciju identifikovanu kao ključni izvor korupcije i finansijske dobiti za porodicu Assad i njene pristalice.

"STD, poput Sirijskog arapskog crvenog polumjeseca (SARC), bio je vitalni instrument koji je omogućio sirijskom režimu da kontrolira sektor humanitarne pomoći", navodi Sirijska mreža za ljudska prava u izvještaju za 2023.

Sirijski režim zahtijeva od UN-a i drugih donatorskih agencija da kanališu novac ili preko SARC-a ili STD-a. Izvještavanje je otkrilo da je režim zaradio milione u novcu pomoći koji je poslat preko ovih organizacija.

Al-Assadova organizacija, STD, trebala je organizirati svoj godišnji Festival ruža u Damasku kako bi proslavila godišnju sezonu berbe ruža prije objave njene dijagnoze.

Sirijsko predsjedništvo objavilo je da će se "privremeno povući iz svih direktnih angažmana" zbog svog plana liječenja.