Damir Marjanović, nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, nedavno je napisao na svom Facebook profilu status u kojem govori o "bandi". On u svojoj objavi direktno postavlja znak jednakosti između Dragana Čovića, Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića okrivljujući ih podjednako, iako je i međunarodna zajednica jasno prepoznala ko su destabilizirajući faktori, da provociraju nove sukobe i da tako, kako on navodi, čuvaju svoje položaje.

"Hranili ste se mržnjom koju ste zajednički sijali i koristili 'štiteći svoje narode'! Koristili ste svaki momenat, svaku riječ da ostanete tu gdje jeste. Prepustili ste nas da se sami borimo s vašim glupostima, s neimaštinom, s virusima. Rodbinu i posilne ste postavljali da nam vode institucije koje ni prstom nisu mrdnule kada su trebale da rade svoj posao. Obrukali ste nas gdje ste stigli. I sada, kada ste shvatili da bi sve to mogli izgubiti, koristite istočni rat kao prijetnju ne bi li dodatno sludili i ono malo samomislećih ljudi, ne bi li ih potjerali izvan granica BiH da vama i vašim potomcima ne smetaju u uživanju u ničim zasluženim privilegijama. I nije vam dosta što ste uništili generaciju sadašnjih pedesetogodišnjaka, nego ste naumili da njihova djeca posluže vašem cilju. Zaigrali ste se! Izvukli ste stare zastave, udarili na stare strahove i prodajete staru priču a sve u želji da sačuvate svoje hercegovačke, laktaške i poljinske posjede", stoji, između ostalog, u objavi Marjanovića.

U međuvremenu stigla je reakcija i od Faruka Kapidžića, člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini i nekadašnjeg ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, koji je Damiru Marjanoviću dao odgovor na pitanje "koja smo mi banda".

"Koja smo mi banda!!! Koja smo mi banda kada smo početkom '90-ih organizirali političku partiju koja se zove Stranka demokratske akcije. Koja smo mi banda kada smo organizirali kakvu-takvu odbranu jedine države i jednog njenog naroda. Koja smo mi banda kada smo se izborili za referendum i nezavisnost. Koja smo mi banda kada smo formirali armiju za odbranu golorukog bosanskohercegovačkog naroda. Koja smo mi banda kada nam nisu dali oružje, a poslali novinare da snimaju pokolj Bosanaca i Hercegovaca. Koja smo mi banda kada smo proveli akciju za zaustavljanje odmetnute grupe koja je učinila zločin prema našim sugrađanima druge nacionalnosti i pri tome izgubili 11 naših časnih boraca“, istakao je Kapidžić, te nastavio i dalje:

"Koja smo mi banda koja se četiri godine borila da fizički ne nestane s ovih prostora. Koja smo mi banda kada smo uspjeli nakon svega donijeti mir i sačuvati državu istovremeno. Koja smo mi banda kada smo uspjeli u prvim godinama poslije rata popraviti totalno razrušene gradove. Koja smo mi banda kada smo demokratski gubili i dobijali vlast. Koja smo mi banda koja se 30 godina bori za demokratiju, ravnopravnost i multietičnost jedine države koju imamo. Koja smo mi banda, kojoj konstantno povjerenje već 30 godina na izborima daje najmanje pola bošnjačkog naroda. Koja smo mi banda da se pored četničkog svakodnevnog orgijanja po RS-u usudimo reći da ćemo se braniti ako nas napadnu. Koja smo mi banda da se drznemo reći da nam se više nikada neće desiti 1992. i Srebrenica. Koja smo mi banda kada nam nakon svega u Kantonu Sarajevo vladaju 'prepošteni'. Koja smo mi Bošnjaci banda, 'pošteni' profesore doktore Marjanoviću", poručio je Kapidžić.