Bivši austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer položio je svečanu zakletvu i postao novi kancelar te zemlje.

Član konzervativne Austrijske narodne stranke (OVP) Nehammer je postao treći kancelar u tri mjeseca, a to se desilo nakon što se bivši kancelar Sebastian Kurz povukao zbog korupcijskog skandala.

Svečanu zakletvu su danas položili i novi austrijski ministri financija, obrazovanja, unutrašnjih poslova i vanjskih poslova, a austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen je na ceremoniji inauguracije u palati Hofburg rekao da je najvažnije pitanje na dnevnom redu nove vlade borba protiv pandemije COVID-19 i društvenih i ekonomskih problema koje je pandemija izazvala.

Ističući važnost dijaloga i saradnje između koalicijskih partnera, Van der Bellen je poručio da se povjerenje u političke institucije, koje je u padu posljednjih sedmica, može ponovno uspostaviti.

Novi austrijski kancelar Nehammer poznat je po oštrom stavu prema muslimanima u Austriji i svom antiimigrantskom stavu, a kao ministar unutarnjih poslova izazivao je kritike opozicije i nevladinih organizacija.

Alexander Schallenberg, koji je upravo smijenjen s mjesta kancelara, vraćen je na mjesto ministra vanjskih poslova Austrije.

Bivši austrijski kancelar Kurz je 9. oktobra morao podnijeti ostavku nakon što je bio umiješan u javnu istragu o korupciji, podmićivanju i kršenju povjerenja. Na funkciji kancelara kratko ga je zamijenio Schallenberg. Kurz se prošle sedmice u potpunosti povukao iz politike.