Javna zdravstveno-nastavna ustanova Dom zdravlja „Dr. Mustafa Šehović“ Tuzla ove godine obilježava stotu godišnjicu svog postojanja i djelovanja, a upravo je na tu važnu godišnjicu ostala bez direktora.

Inicijativa pokreta mladih aktivista iz Tuzle, koji djeluju pod nazivom „Karton revolucija“, rezultirala je smjenom Suada Bijedića, direktora Doma zdravlja „Dr. Mustafa Šehović“ u ovom gradu, za kojeg su tvrdili da je na funkciji nelegalno. Na mjesto vršitelja dužnosti direktora imenovan je Samir Mačković, Bijedićev pomoćnik za Sektor medicinskih poslova.

Upravni odbor ove zdravstvene ustanove na posljednjoj je sjednici donio odluku da se Bijediću, koji je funkciju direktora obavljao od 2015. godine, više ne produži mandat. No, iz „Karton revolucije“ ističu da traže i smjenu kompletnog menadžmenta i Upravnog odbora Doma zdravlja.

Razlozi za smjenu proizašli su iz činjenice da je Bijedić na funkciju imenovan 11. marta 2015. godine, a da mu je po isteku četverogodišnjeg mandata on obnovljen 7. februara 2019. godine.

U obrazloženju razloga, „Karton revolucija“ je priložila i član 66 iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti Federacije Bosne i Hercegovine, u kojem se navodi da „mandat direktora traje četiri godine. Po isteku mandata ista osoba može, na osnovu javnog oglasa, ponovo biti imenovana za direktora u istoj zdravstvenoj ustanovi, ali najviše na period od četiri godine“. Taj je period istekao prije skoro dva mjeseca, a Bijedić je i dalje vršio funkciju direktora.

Inače, „Karton revolucija“ je i ranije upozoravala na nepravilnosti u Domu zdravlja Tuzla, a jedna od situacija zabilježena je prije dvije godine, kada nije radio mamograf i kada su brojne pacijentice bile onemogućene obaviti neophodne i hitne preglede. Nakon što je saznao za ovaj slučaj, bosanskohercegovačka košarkaška zvijezda Jusuf Nurkić, posredovanjem Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP) i uz finansijski doprinos Vlade Tuzlanskog kantona, donirao je novi mamograf ovoj zdravstvenoj ustanovi vrijedan 184.000 KM.