Kina je 2000. godine bila vodeći uvoznik za samo nekoliko afričkih zemalja: Sudan, Gambiju, Benin i Džibuti. Ali, kao što to ova infografika pokazuje, dvadeset godina poslije azijska supersila sada je najveći dobavljač robe za više od trideset država ovog kontinenta.

Kinesko-afrička veza intenzivno se razvijala u posljednje dvije decenije. "Vrijednost kineskog izvoza u afričke zemlje skočila je s pet milijardi američkih dolara na 110 milijardi.” Međutim, to nije samo jednosmjerna ulica: “Izvoz iz Afrike u Kinu također je porastao, iako sporijim tempom. U 2019. godini ukupna vrijednost izvoza u Kinu dostigla je gotovo 80 milijardi američkih dolara. Rastuća kineska potražnja za sirovinama pronašla je pouzdane dobavljače u Africi, s izvozom u vrijednosti od oko 17,5 milijardi američkih dolara u 2019. godini.”

Daleko od jednostavnog trgovinskog odnosa, Kina je već nekoliko godina najveći strani investitor u Africi. Uz to, zemlja je bila izvor za 25 posto finansiranja infrastrukture na kontinentu 2018. godine.