Edwarda Lawrencea, novinara BBC-ja, policija je sinoć uhapsila u Šangaju na mjestu protesta, a iako je ubrzo pušten, glasnogovornik BBC-a izrazio je izuzetnu zabrinutost zbog njegovog tretmana, rekavši da ga je policija “tukla i šutirala”.

Protesti su izbili širom Kine zbog neslaganja protiv vladajuće Komunističke partije, a građani su potaknuti ljutnjom zbog sve nepodnošljivije politike nulte Covid-ove zemlje.

Među hiljadama demonstranata, stotine su čak pozvale na smjenu kineskog lidera Xi Jinpinga, koji je skoro tri godine nadgledao strategiju masovnog testiranja, zatvaranja grube sile, prisilnog karantina i digitalnog praćenja koje je dovelo do otuđivanja i izoliranja čovjeka, kao i do većih ekonomskih troškova.

Saopćenje BBC-a u cijelosti glasi:˝BBC je izuzetno zabrinut zbog postupanja prema našem novinaru Edu Lawrenceu, koji je uhapšen i vezan lisicama dok je izvještavao o protestima u Šangaju. Zadržan je nekoliko sati prije nego što je pušten. Tokom hapšenja, policija ga je tukla i udarala nogama. To se dogodilo dok je radio kao akreditirani novinar. Veoma je zabrinjavajuće da je jedan od naših novinara napadnut na ovaj način dok je obavljao svoju dužnost. Nismo imali nikakvo zvanično objašnjenje ili izvinjenje od kineskih vlasti, osim tvrdnje zvaničnika koji su ga kasnije pustili da su ga uhapsili za njegovo dobro kako se ne bi zarazio Covid-om u masi. Ovo ne smatramo vjerodostojnim objašnjenjem˝.

Javni protesti su izuzetno rijetki u Kini, gdje je Komunistička partija pooštrila kontrolu nad svim aspektima života, pokrenula sveobuhvatan obračun protiv neslaganja, izbrisala veći dio civilnog društva i izgradila visokotehnološku državu za nadzor.

Najmanje dva snimka hapšenja objavljena su na Twitteru. Jedan snimak, snimljen odozgo, prikazuje najmanje četiri policajca kako stoje iznad muškarca sa lisicama čije je lice zaklonjeno. Na drugom snimku muškarca koji nosi istu odjeću, Lawrenceovo lice je jasno prepoznatljivo, a dok ga policija užurbano odvodi, viče:˝Zovite konzulat odmah˝.

Svjedok koji je podijelio videosnimke rekao je da je vidio kako je novinara “opkolilo i povuklo na zemlju nekoliko policajaca”.

Nejasno je šta se dogodilo uoči Lorensovog hapšenja. Video koji je svjedok snimio počinje njegovim hapšenjem i ne pokazuje šta se ranije događalo.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u ponedjeljak da se reporter BBC-ja nije predstavio kao novinar, prenosi Fena.

Portparol ministarstva Zhao Lijian izjavio je da je ono upoznato sa saopćenjem BBC-ja o incidentu, ali da ono ne odražava ono što se desilo.