"Razumijete li zašto ste pritvoreni?", pita neidentificirani glas mladu žene od nešto više od 26 godina, raščupane vanjštine. Na videu je Daria Trepova, optužena da je počinila atentat u ruskom gradu Sankt Peterburgu u kojem je poginuo poznati vojni bloger Vladlen Tatarsky. Smireno odgovara da je uhapšena jer je "bila na mjestu ubistva Vladlena Tatarskog".

Snimku, dugu nešto više od dvadesetak sekundi, objavilo je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, a u njoj se čuje kako navodna počiniteljka atentata priznaje da je sama odvela poznatu ženu u restoran u kojem se ubistvo dogodilo. Paketić koji ga je ubio imao je oko 200 grama eksplozivnog materijala. Drugi video koji je objavilo isto ministarstvo prikazuje mladu ženu kako nosi kutiju u blizini restorana u kojem se sve odigralo, nazvan CiberFrontZ.

Rusija je još uvijek u šoku nakon onoga što se dogodilo u nedjelju. Eksplozija je, osim što je odnijela život Vladlena Tatarskog, ozlijedila 32 osobe, od kojih je deset i danas u teškom stanju. Sve hipoteze ostaju otvorene. Poznato je da je djevojka, navodno imena Nastja, dala Tatarskom gipsanu figuru koja je kasnije eksplodirala nakon što je aktivirana daljinskim upravljačem.

Još niko nije preuzeo odgovornost za jezoviti čin koji podsjeća na onaj koji se dogodio prošlog augusta u ruskom gradu Bolshiye Viaziomy i u kojem je izgubila život novinarka i politička aktivistica Daria Duguin, kći ideologa Kremlja Alexandra Duguina. Poznata, kao i njen otac, po svojim idejama za okupaciju Ukrajine, izgleda da je stradala u eksploziji koja je zapravo bila usmjerena ka njenom ocu.

Mediji vezani uz Kremlj jučer su govorili o terorističkom činu koji su napola orkestrirali Ukrajina i ruski protivnik Aleksej Navalni, koji trenutno služi kaznu u ruskom zatvoru. U međuvremenu, osjećaj nesigurnosti ponovno je porastao, ne samo u Sankt Peterburgu, već u cijeloj zemlji. Građani su svjesni da bi moglo biti ljudi koji se infiltriraju u sve pore ruskog društva sposobni da ponove ono što se dogodilo prošle nedjelje u restoranu koji je igrom slučaja pripadao Evgeniju Prigožinu, osnivaču plaćenićke grupe Wagner.

Vjeruje se da je optuženoj Dariji Trepovoj možda pomogao njezin suprug Dmitri Rylov. Oboje je policija već privodila u protetsima protiv rata održanim u februaru 2022. Njena majka i sestra, stanovnice obližnjeg grada Pushin, 24 kilometra od Sankt Peterburga, već su ispitane od strane policije i tajnih službi. Majka okrivljene izjavila je policiji da je svoju kćer vidjela satima prije eksplozije, a da nije primijetila ništa čudno u njezinom ponašanju.

Daria Trepova, također poznata kao Dasha Tykovka u feminističkim i antikremljskim aktivističkim krugovima, vjerovatno je bila pod nadzorom zbog svoje prošlosti. Aktivistica je privremeno boravila u Moskvi, da bi se prije nekoliko dana, neposredno prije eksplozije u restoranu, vratila u Sankt Peterburg.

Ubijeni Vladlen Tatarsky, rođen je u Ukrajini, tačnije u gradu Makiivka, koji se nalazi u proruskoj regiji Donjeck ali je imao ruski pasoš. Na svom Telegram kanalu imao je 560.000 pratitelja, bio je jedan od najutjicajnijih blogera u svemu vezanom uz "specijalnu operaciju" koju je Kremlj pokrenuo 24. februara prošle godine.

Tatarsky je imao kontroverznu prošlost, bio je u zatvoru zbog pljačke banke, a zatim se borio na frontu u Donbasu. Nakon toga je organizirao grupu veterana i pokrenuo svoj kontroverzni blog, koji je u kratkom vremenu postao referenca za one koje zanima tema proruske ideologije. Unatoč tome, nije oklijevao kritizirati mnoge korake koje je planirala Moskva. Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je posthumno odlikovao ubijenog vojnog blogera.