Predsjednik Asocijacije mladih SDA BiH Haris Šabanović analizirao je ušešće političkih stranaka u vlasti na različitim nivoima osvrnuvšise na potrebu nekih da se predstavljaju kao opozicija, a učestvuju u vlasti ili imaju imenovane kadrove u izvršnoj vlasti.

Njegov tekst prenosimo u cjelosti:

Poziciju vlasti je teško braniti, naročito pred izbore. Zbog toga veliki broj stranaka upravo pribjegava jednoj staroj metodi koja se danas pod moderno naziva manipulacija, ili što bi se narodski reklo laganje, kako bi sebe predstavili kao opoziciju, a nikako vlast.

Vlast, prema njima, u ovoj državi su samo SDA-HDZ-SNSD. Zbog toga, ovdje ćemo samo šturo proći kroz to ko je gdje vlast, izuzimajući lokalni nivo, koji ovaj put nije predmet izbora.

Državni nivo - SDA - DF - NiP - HDZ - SNSD

Osim NiP-a, ovdje niko i ne kaže da nije u vlasti. NiP ima predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Denisa Zvizdića, izabranog upravo rukama SNSD-HDZ. Denis Zvizdić se, naravno, nije povukao sa te pozicije. Čak stavise, sreli smo ga neku večer u Čelebićima, puna pratnja i rotacije službenih auta. Blago li se takvoj opoziciji.

Federacija BiH - SDA - HDZ - SBB - NiP

Ovdje i SBB i NiP pokušavaju glumiti neku opoziciju. SBB u Vladi FBiH ima čak 4 ministra, isto koliko ima i SDA npr. NiP ima jednog ministra i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda FBiH u liku i djelu Aljoše Čampare. E čuj opozicija.

Kantonalni nivo je dosta šaren, i mislim da nijedna stranka koja je prešla izborni prag nema bar jedan kanton gdje je vlast (osim Abdićevih u USK zvanično).

U Kantonu Sarajevo vlast je trojka (NiP-Naša stranka-SDP). Apsolutni vođa balade je NiP, sami imaju većinu u KS, pa nas počaste paradama. Budžet od milijardu i po, koliko imaju 3 sljedeća kantona po veličini poslije KS ne daje nikome pravo da se ni u šali nazove opozicijom.

U TK je na vlasti zadnjih pola godine SDA-SBiH-DF-SD. Naslijedili su vladu koju su činili SDP-NS-PDA-HDZ. Ne sa nacionalistima, što bi rekao Nermin Nikšić.

Najstabilnija Vlada u ovom mandatu je u ZDK, čine je SDA, HDZ i NES. NES u toj vladi ima 3 ministra, i direktora najvećeg zavoda, zavoda zdravstvenog osiguranja. Dobre li opozicije.

U SBK vladu čine SDA i HDZ.

U USK vlast nosi NES (nekadašnje desno krilo SDA pod imenom ASDA, nakon proevropskog rebrendinga postalo NES) sa SDP, SBB, NS i NB. Što bi mediji rekli “lideri opozicije”, ali na vlasti.

U našem kantonu, HNK, vlast u tehničkom čine HDZ-SDA-NES. NES je sa nama u koaliciji i na nivou Mostara, u Gradskom vijeću.

U ZHK na vlasti je samo HDZ.

U Posavskom kantonu vlast čine HDZ i SDA sa jednim ministrom, dok je delegata u Dom
Naroda FBIH ispred ovog kantona delegirao “opozicioni” SBB.

U BPK vlast na početku su činili SDA-SBiH-NBL-Goraždanska priča-NES-DF. Do kraja mandata, mislim da nije ostala nijedna stranka da u jednoj fazi u tom kantonu nije činila vlast.

U kantonu 10 vlast čine HNP-HDZ1990-HRS-SDA-SDP-SNSD-Srpska lista. I ovdje kao i inače što je pravilo koje smo evo utvrdili, pregršt lidera opozicije.

Čemu ovakva analiza?

Lobiraju vas ovih dana, pričaju nebuloze o režimu, babarogama na vlasti koje mrze svoj narod, a svi su oni naravno protivnici toga, borci, prehrabri, preodvažni, presposobni. Lažu. A ako laže koza, ne laže rog. Sve ovo sto sam vam ovdje napisao je lahko provjerljivo.

O planovima rada možemo pričati, o realizaciji istih također. Ali šuplju o opoziciji i njihovoj prehrabroj borbi vam ne trebaju prodavati. U ovoj zemlji, u posljednje 4 godine nema stranke da je opozicija. To ne kažem ja, nego njihovo učešće u vlasti.