Rezultati izbora u Hrvatskoj pokazuju da će izbor nove vlade u najvećoj mjeri zavisti od koalicijskih partnera iz manjih stranaka te manjinskih saborskih zastupnika čija uloga može biti odlučujuća.

U hrvatskom Saboru danas su se sastali članovi Kluba zastupnika nacionalnih manjina te otkrili što će im biti u fokusu prilikom razgovora o formiranju nove hrvatske vlade.

"Na sastanku je izraženo jedinstvo osam članova budućeg kluba kada je u pitanju provođenje politike i interesa nacionalnih manjina uz naglašeno zalaganje, prilikom razgovora o formiranju nove vlade, za stabilnost i boljitak svih građana Republike Hrvatske“, priopćeno je nakon sastanka iz kluba.

Sastanku su nazočili zastupnici aktualnog 10. saziva Hrvatskog sabora, njih sedmero, i novoizabrani zastupnik bošnjačke, albanske, slovenske, makedonske i crnogorske nacionalne manjine Armin Hodžić.

U Klubu nacionalnih manjina u 10. sazivu bili su Milorad Pupovac, Boris Milošević i Dragana Jeckov (zastupnici srpske manjine), Robert Jankovics (mađarska manjina), Furio Radin (talijanska), Vladimir Bilek (češka i slovačka), Veljko Kajtazi (zastupnik 12 manjina) te Ermina Lekaj Prljaskaj (zastupnica pet manjina), umjesto koje je na izborima u srijedu izabran Hodžić.

Pored sastanka u Saboru, Hodžić je posjetio Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj zajedno sa Berminom Meškićem.

“Danas sam se u svojem prvom službenom sastanku u ulozi zastupnika u Hrvatskom saboru susreo s predsjednikom Mešihata Azizom ef. Hasanovićem.

Važna je suradnja sa vjerskim zajednicama koje okupljaju pripadnike nacionalnih manjina koje zastupam. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Bošnjaci zajedno! gospodin Bermin Meškić.

Hodžić je sinoć gostovao u program N1.

Furio Radin ostaje najprepoznatljivije "manjinsko" lice u Saboru u čijem radu učestvuje čak od 1992. godine.

Prema obrađenim podacima s 99,53 posto biračkih mjesta, Radin u još će jednom mandatu zastupati talijansku nacionalnu manjinu. Dobio je 955 glasa i tijesno pobjedio protukandidata Corrada Dussicha koji je imao 933 glasa.

Furio Radin (Pula, 1950.), sociolog po zanimanju, dužnost zastupnika obnaša neprekidno od 1992. godine i s 32 godine ima najviše saborskog staža od svih drugih zastupnika u Hrvatskom saboru. Bio je jedan od zamjenika predsjednika Sabora od 2017. godine. Na početku prošlog mandata bio je najavio odlazak u penziju, ali se ipak predomislio.