Policija Torina izdala je u petak upozorenje da se ne klanja džuma koja je trebala biti održana tog dana, u isto vrijeme kad i propalestinski kamp na Politehničkom univerzitetu u tom gradu u sjevernoj Italiji.

Planovi da se džuma obavi u javnom univerzitetskom centru, sekularnom prostoru, izazvali su kontroverze u zemlji nakon što je prošlog petka na tom univerzitetu već klanjan namaz, također u okviru protesta u znak solidarnosti s Gazom.

Nakon toga, uprava univerziteta "čvrsto je potvrdila svjetovni karakter institucije", a sve je to također dovelo do koraka koje je poduzela nadležna ministarka Anna Maria Bernini, koja je od rektorata zatražila objašnjenja za molitvu. Odgovoreno joj je da su molitvu obavili u okviru okupacije studenti centra, bez dopuštenja.

Međutim, nakon nove molitve zakazane za ovaj petak u velikoj dvorani univerziteta u Torinu, rektorat je obavijestio policiju, koja je izdala upozorenje da se spriječi obilježavanje vjerskog događaja, koji je konačno i otkazan.

Imam koji je trebao predvoditi molitvu, Brahim Baya, također član Torinske koordinacije za Gazu, optužio je talijanske vlasti za "islamofobiju" u odgovoru na zahtjev protiv molitve.

Ovog maja u univerzitetskim centrima nekoliko talijanskih gradova, uključujući Rim, Milano, Bolognu i Torino, organizirani su protesti i kampovi koji pozivaju na prekid izraelske ofanzive na Gazu i akademski bojkot Izraela, u okviru studentskih mobilizacija na univerzitetima iz različitih zemalja svijeta.

Posljednjih godina, kako je ekstremna desnica stekla utjecaj u Italiji, govori označeni kao islamofobni ili protiv dolaska muslimanskih migranata postali su sve češći u zemlji.