Na Kosovu je u prve dvije nedelje procesa Popisa stanovništva, porodičnih domaćinstava i stanova, ReKos 2014, popisano više od pola miliona stanovnika, prenosi Anadolu.

Direktor Agencije za statistiku Kosova Avni Kastrati izjavio je na konferenciji za medije da se proces, koji je početo 5.aprila, odvija prema prognozama i bez većih problema.

"Na Kosovu je do juče popisano preko 530.000 ljudi i preko 36 odsto objekata na Kosovu. Govorimo o Kosovu, o rezidentnom stanovništvu Ostale prateće aktivnosti I odavde iz ASK-a idu prema dosadašnjem planu“, naglasio je Kastrati.

Popisivači su, kako je kazao dostigli predviđenu kvotu od oko 7 anketiranih.

Kastrati je naglasio da se popisu odazivaju i pripadnici srpske zajednice, mada u opštinama na sjeveru Kosova ne u istoj meri kao u drugim opštinama. Popis se po prvi put obavlja i u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica, na sjeveru Kosova.

Zamjenica ministra spoljnih poslova i dijaspore Kosova Liza Gashi rekla je da je prošle nedelje počela i kampanja informisanja dijaspore o mogućnostima učestvovanja na popisu on line putem.

"Postoje dva načina da se naši građani koji žive u inostranstvu popišu. Postoji on line obrazac koji je po prvi put uveden u popis u Republici Kosovo i to je fizički obrazac koji članovi njihovih porodica mogu da popune kao dio popisa. Do sada imamo 180.000 pripadnika dijaspore koji su popisani“, rekla je Gashi.

Za potrebe ovogodišnjeg popisa angažovano je oko 3.5 hiljade popisivača, oko 900 supervizora i preko 40 trenera. Po prvi put se upitnici popunjavaju elektronskim putem, uz pomoć tablet računara. Za sve građane koji odbiju da se popišu predviđene su novčane kazne od 30 do 2.000 evra.

Preliminarni podaci popisa biće objavljeni krajem juna ili početkom jula ove godine, a konačni krajem godine.

Prema poslednjem popisu iz 2011. godine Kosovo je imalo gotovo 1.8 miliona stanovnika.