"Svjedoci ste afere vakcinacije. Uništili su veliki broj zdravstvenih kartona. Stotine vakcine, možda i hiljade, za njih ne postoji dokumentacija. Vlada KS ih je dala partijskim drugovima, stranačkim kolegama i kolegicama. Radi se o vakcinama Pfizer koje su bile nedostupne onkološkim pacijentama. Tražili smo odgovore na ova pitanja, nismo ih dobili. Imamo neslaganja sa brojem apliciranih vakcina u odnosu na registrovane " kazao je Mahir Dević, šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS.

Zastupnik Haris Zahiragić govorio je, kako je istakao, o spornoj odluci o listi lijekova u KS.

"Odluka o listi lijekova KS teška je 80 miliona KM novca Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Ima mnogo spornih stvari kada je ona u pitanju. Odluka je donesena na nezakonit način. Usvojena je prijedlog ministra zdrastva Harisa Vranića, a prema federalnom praviliniku to je posao nadležne Komisije za lijekove. Komisija izopćena, to značl da je ministar Vranić dobio listu lijekova koja se treba naći na listi. Podnijet ćemo krivičnu prijavu protiv Vranića zbog zloupotrebe položaja. Očekujemo reakciju Tužilaštva KS" kazao je Zahiragić.

On je govorio i o finansijskom aspektu ove afere u nastanku.

"Sve ozbiljne farmaceuteske kompanije obratile su se SDA zato što nije ispoštovana procedura. Imamo situaciju da će pojedine farmaceutske kompanije profitirati, a bolesnici neće imati lijekove koji su im neophodni. Vranić je sve preuzeo na sebe. Imali smo informaciju da je i ministar u prošloj Vladi KS imao takvu namjeru, ali ta je namjera bila osujećena. Farmaceutske kuće su najavile obraćanje sudovima, i ukoliko oni potvrde da je procedura bila nezakonita, KS morat će isplatiti desetke miliona KM štete" istakao je Zahiragić i dodao:

"Maloprije sam pitao premijera Vlade KS Edina Forto da li je upućen u sve ovo. Kaže da ne zna detalje. Ako je to tačno, onda je Vranić obmanuo cijelu Vladu KS."