Aladin Kavgić rođen je u Tuzli 1983. godine. Rođen je, nažalost, s cerebralnom paralizom, a 90 posto invaliditet nastao je greškom ljekara pri porodu. No Aladin se nije pomirio s hendikepom s kojim živi od prvog dana. Certificirani je grafički i videodizajner i uspješno već pet godina vodi svoj samostalni obrt – Dizajn Studio “Aladin”. Okončao je projekt pod nazivom “Imaš priču”, koji je finansirala EU posredstvom UNDP-a, pomoću kojeg je snimio dokumentarni film o uspješnim ženama s invaliditetom u BiH naslovljen sa “Sjenke”. Film je prikazan u Bruxellesu, Washingtonu, Zenici i Tuzli, a Aladin je ponosan jer je sa svojim filmom bio ambasador Tuzle i Bosne i Hercegovine.

ALADINOV “RE-SET”

Nažalost i na sramotu našeg društva, Aladinu je bilo neizmjerno teško dokazati stručnost i sposobnost kod poslodavaca koji, kako kaže, isključivo traže podobne, a ne sposobne. “Radeći za druge poslodavce, nažalost, nailazio sam na mnogo diskriminacije u vidu potcjenjivačkog pristupa mojim sposobnostima, kao i iskorištavanja mog invaliditeta. Oslanjajući se na svoje sposobnosti i stečena znanja, dajem otkaz 2017. godine i osnivam svoj samostalni obrt – Dizajn Studio 'Aladin', koji i danas uspješno posluje i ide ka daljem razvoju i uspjehu, na što sam posebno ponosan”, priča Aladin za Stav nastavljajući: “Upravo zbog ovog mog trnovitog puta koji sam morao sam proći, odlučio sam s prijateljima i ostalim saradnicima da osnujem organizaciju, Udruženje za edukaciju, profesionalno osposobljavanje i socijalno osnaživanje osoba sa invaliditetom Tuzlanskog Kantona 'RE-SET', koja će pomagati osobama s invaliditetom da lakše dođu do ispunjenja svojih ciljeva, prije svega do njihovog lakšeg zapošljavanja, odnosno samozapošljavanja, i to uz edukaciju, usavršavanje i stručno osposobljavanje.”

A upravo “RE-SET” stoji iza važnog i jedinstvenog projekta predstavljenog prije nekoliko dana u Tuzli. Riječ je o projektu nazvanom “Prepiska Kur'ana po tedžvidu na Brajevom pismu”, o prvoj, jedinstvenoj prepisci islamske svete knjige na ovim prostorima s izvornog arapskog jezika na Brajevo pismo. Ta će prepiska Kur'ana omogućiti učenje svete knjige slijepim i slabovidnim osobama u Bosni i Hercegovini. Koordinator projekta jeste Salkan Delić, student treće godine Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, idejni tvorac prepiske Kur'ana na Brajevo pismo. Na promociji je Delić ispričao da mu je oduvijek bila želja da i on, kao slijepa osoba, može učiti Kur´an kao i osobe koje nemaju problema s vidom ili bilo kojim drugim čulom.

“Mi smo Udruženje koje se bavi edukacijom, profesionalnim osposobljavanjem i socijalnim osnaživanjem mladih osoba s invaliditetom u našoj zemlji. S obzirom na to da u našem Udruženju postoji program stipendiranja mladih i ambicioznih osoba s invaliditetom, po preporuci našeg zajedničkog prijatelja stupio sam u kontakt sa Salkanom Delićem i pozvao ga u našu organizaciju i porazgovarali smo prije svega o tome da njemu pružimo podršku putem stipendiranja kao ambicioznom studentu. Tom prilikom na prvom sastanku nam je i iznio ideju da je zajedno sa svojim prijateljima krenuo u izradu prepiske Kur’ana po tedžvidu na Brajevom pismu i nakon razgovora s našim donatorima odlučili smo da ovu njegovu veličanstvenu ideju podržimo koliko dozvoljavaju mogućnosti naše organizacije”, priča nam Aladin o ideji za prepisku i ljudima koji su učestvovali u projektu.

“Prepiska Kur’ana na Brajevo pismo je trajala skoro 90 dana. Na izradi ovog projekta je radilo osam osoba. Pored koordinatora, učešće u projektu su uzeli i sedmorica njegovih asistenata, to jeste jednog kolege s fakulteta i šest uvaženih imama iz Medžlisa Islamske zajednice Tuzle i Srebrenika, koji su pomagali koordinatoru u izradi Kur’ana po tedžvidu na Brajevom pismu. Vrlo nam je bitno naglasiti da svi učesnici koji su radili na ovom projektu potpisom izjave su potvrdili vjerodostojnost jednog ovakvog izuzetnog djela koje je jedinstveno u našoj zemlji.”

Kada je objavljena vijest o Kur'anu na Brajevom pismu, rečeno je da je riječ o prvoj, jedinstvenoj prepisci islamske svete knjige na ovim prostorima s izvornog arapskog jezika na Brajevo pismo. Na pitanje da li je sličan projekt ikada prije rađen negdje drugo u svijetu, Kavgić kaže da su, po dostupnim informacijama koje su imali on i njegovi saradnici, “došli do saznanja da je urađen prevod Kur’ana na Brajevo pismo s našeg jezika od Besima Korkuta. Poznato nam je da postoji prepiska Kur’ana na Brajevom pismu na našem jeziku iz 2011. godine. U razgovoru s našim koordinatorom Salkanom Delićem saznali smo da ne postoji prepiska Kur’ana po tedžvidu, to jeste na izvornom arapskom jeziku na Brajevom pismu, ne samo u našoj zemlji nego i u ostalim zemljama u okruženju, odnosno na ovom govornom području. Prepiska i štampanje Kur’ana na Brajevom pismu jako je težak i jako skup posao. Posao koji se radio u većim islamskim zemljama kao što su Egipat, Malezija, Jordan ili Turska. S obzirom na to da je naš Salkan student treće godine Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, do sada je koristio prepisku Kur’ana s našeg jezika. Po završetku prvog dijela projekta i prepiskom Kur’ana po tedžvidu, naš Salkan Delić će imati priliku da uči iz veličanstvene knjige po izvornom arapskom jeziku, što mu je oduvijek i bila želja.”

Izradom prvog primjerka Kur´ana na izvornom arapskom jeziku stvoreni su preduvjeti za veće tiraže, koji će u budućnosti biti besplatni i dostupni vjerskim, kulturnim i obrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovini.

“Naravno, u drugom dijelu ovog projekta, uz pomoć našeg Salkana Delića i ljudi koji budu s njim radili, njegovih asistenata i osoblja naše organizacije, planiramo na izradi većeg tiraža, 50 besplatnih primjeraka Kur’ana po tedžvidu na Brajevom pismu. Zavisno od prilika i metodologije izrade većeg tiraža, odlučit ćemo da li ćemo mi raditi izradu i štampu u prostorijama naše organizacije ili u saradnji s nekom firmom koja se bavi ovom vrstom štampe. Drugi dio projekta, to jeste izrada većeg tiraža, još je uvijek u pripremi. Veći tiraž Kur’ana po tedžvidu na Brajevom pismu će biti u izdavaštvu naše organizacije”, kaže nam Kavgić, dodajući kako postoje još neki specifikumi cijelog projekta.

“Ovaj projekt je osmišljen u svrhu omogućavanja učenja Kur’ana po tedžvidu slijepim i slabovidnim osobama u Bosni i Hercegovini. Po izradi većeg tiraža stvorit će se prilika za slijepe i slabovidne osobe da uče Kur’an na izvornom arapskom jeziku. S obzirom na to da, kao što sam rekao, postoji prepiska Kur’ana s prevoda na našem jeziku na Brajevom pismu, posebno je specifično da će izrada većeg tiraža ovog primjerka biti jedinstvena na ovom dijelu planete zemlje, to jeste na teritorijama ovog govornog područja.”

BUDUĆI PROJEKTI

Netom predstavljeni projekt u Tuzli nije jedini na kojem Aladin radi sa svojim saradnicima. Prijatelj njegove organizacije jeste Sedina Salispahić Hajro, rodom iz Sarajeva, koja živi i radi u Chicagu sa svojom porodicom već 30 godina. Uz pomoć platforme “Sedinin Bazar”, koja djeluje iz Chicaga i čiji je Sedina Salispahić Hajro idejni tvorac, Aladin sa svojim saradnicima stipendira i podržava mlade osobe s invaliditetom u našoj zemlji.

“Danas smo u razvoju jedne platforme na društvenim mrežama pod nazivom 'Sedinin Bazar'. Ova platforma djeluje iz Chicaga i reklamira svoje klijente, a doprinos od reklama ide za finansiranje aktivnosti naše organizacije, kao i stipendiranje osoba s invaliditetom u BiH. Više o platformi možete pročitati na web-stranici sedininbazar.com. S obzirom na to da po statutu sada djelujemo u Federaciji Bosne i Hercegovine, u procesu je registracija organizacije pod nazivom 'Sedinin Bazar Bosne i Hercegovine', koja će zajedno s našom organizacijom puno jače djelovati, i to na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine”, priča Aladin dodajući: “Također, u toku je izrada i strateškog plana te organizacije čiji je cilj osnivanje privrednog društva za zapošljavanje većeg broja mladih osoba s invaliditetom iz Bosne i Hercegovine.”

Aladin priča kako je organizacija registrirana u augustu 2020. godine, a aktivnije djeluje od juna prošle godine. Za pola godine aktivnijeg djelovanja uspjeli su zaposliti jednu osobu s invaliditetom putem Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH, angažirano je pet osoba s invaliditetom po ugovoru o djelu, kao i tri stručna saradnika koja rade s korisnicima naše organizacije. Organizacija, kaže, trenutno ima 15 korisnika kojima pružaju razne vidove podrške u svrhu unapređenja njihovih ambicija i svakim danom taj broj se povećava.

“Obavili smo po jedan ciklus besplatnih edukacija za osobe s invaliditetom 'Osnove grafičkog dizajna' i 'Osnove 3D modeliranja', kroz koje je prošlo šest naših korisnika. Pokrenut je program stipendiranja osoba s invaliditetom u BiH. Do sada je dodijeljeno 30 mjesečnih stipendija od po 100 dolara za 10 osoba s invaliditetom u nekoliko gradova u Federaciji BiH u svrhu podrške njihovim daljim ambicijama. Glavni cilj svih aktivnosti koje provodimo jeste da edukujemo, motivišemo i osposobimo osobe s invaliditetom u našoj zemlji da sutra ne bi bile u stanju socijalne potrebe i da sebi osiguraju egzistenciju. Jedan od glavnih ciljeva će biti da osobe s invaliditetom osposobimo da mogu da posluju kao freelanceri i poslove obavljaju od kuće uz što manje troškova i fizičkog napora za pokretanje vlastitog biznisa”, ponosno će Aladin, zaključujući: “Također, organizacija će pružati sve potrebne informacije kako bi osobe s invaliditetom mogle ostvariti svoja prava koja su im zagarantovana Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, kao i ostala prava koja su im zagarantovana Zakonom o socijalnoj zaštiti. Mogu s ponosom reći da je organizacija okupila mlade, školovane i stručne ljude, koji su prepoznali plemenit cilj i pozitivnu ideju, te koji će izdvajati svoje vrijeme kako bi se mogle održavati edukacije iz različitih oblasti. Pored mene kao certifikovanog grafičkog i videodizajnera, tu su još i diplomirani ekonomista – certificirani računovođa, doktor opšte prakse (budući specijalista ortopedije), diplomirani defektolog–logoped, magistar engleskog jezika, diplomirani građevinski inžinjer, profesor geografije, dva inžinjera medicinske radiologije i magistar farmacije. Ovaj tim ljudi će izdvojiti svoje vrijeme i, pored svojih privatnih i poslovnih obaveza, napraviti jednu dobru priču u BiH u budućnosti kada su u pitanju osobe s invaliditetom.”