Diego Armando Maradona bio je ne samo jedan od najboljih fudbalera koje je svijet ikada vidio, već i veliki humanitarac i to je pokazao kada je prisustvovao humanitarnoj fudbalskoj utakmici za obrazovanje djece u Bosni i Hercegovini 1995. godine.

Fudbalska utakmica je rezultat projekta Fondacije novinara i pisaca.

“JWF-ov projekat se odvijao na stadionu Ali Sami Yen u Istanbulu, gdje su fudbaleri turske reprezentacije i drugih međunarodnih timova učestvovali u utakmici za podršku bosanskoj djeci. Desetine hiljada ljudi prisustvovalo je utakmici, uključujući proslavljenu argentinsku fudbalsku zvijezdu Diega Maradonu, a još milioni su pratili utakmicu na TV-u”, saopštila je Fondacija.

“Prihodom ostvarenim utakmicom, djeci Sarajeva poklonjena su dva fakulteta opremljena svim zahtjevima savremenog obrazovanja”, navodi se.

Utakmica je završena tako što je reprezentacija Turske pobijedila drugi tim, koji su činili igrači iz cijelog svijeta, rezultatom 4:1. Za reprezentaciju BiH jedini je postigao gol Elvir Bolić, tadašnji reprezentativac BiH.

“Bilo je predivno organizovano. On (Maradona) se pojavio, i mislim da je (Michael) Laudrup bio tamo. Naravno, to je za sve nas predstavljalo veliku čast zbog karaktera utakmice, ali i zbog toga što se pojavio Maradona - rekao je Bolić.

“On je nesumnjivo bio jedan od najvećih. Ovo je veoma tužna vijest. On je čovjek koji je ostavio dubok trag u svijetu fudbala i meni lično jer sam odrastao gledajući kako igra”, rekao je, piše N1.