Postaje gotovo tradicija da se karnevali i maškare, ti sasvim novi i poslijeratni uvezeni običaji katoličkog stanovništva Bosne i Hercegovine, iskoriste da bi se artikulirala neka vrsta političkog stave, no, to se već pretvorilo u izljev šovinizma mržnje prema svemu što je drugačije.

Takvi izljevi mržnje najčešće su umjereni prema Bošnjacima i muslimanima općenito kroz kostime i druge karnevalske aktivnosti.

Tako je popularni kafić u Orašju ovih dana organizovao je maskenbal party gdje su se gosti oblačili kako su htjeli, a sve u cilju smijeha i dobrog provoda.

- Sjajno smo se zabavili u In Caffe-u na Maskenbal party-u! U našoj galeriji saznajte koje su se ekipe natjecale za izbor najbolje maske te kako je izgledala atmosfera. Ostavite like za maske koje Vam se sviđaju, i neka najzanimljivije maske odnesu nagrade! Dobitnike nagrada ćemo proglasiti u utorak 20.02., izjavili su iz navedenog objekta.

Međutim dvije osobe su odlučile party i dobar provod okrenuti u provokaciju. Naime obukli su se u žene sa hidžabom i konzumirali alkoholna pića što je zasmetalo muslimanima u Bosni i Hercegovini koji smatraju da je ovo provokacija, ali i vrijeđanje njihovih vjerskih načela.

Ovakvi neukusni i za naše prostore neprimjereni običaji (pogotovo zbog onoga što se dešavalo tokom udruženog zločinačkog poduhvata i agresije na Bosnu i Hercegovinu), postali su redovna pojava.