Mauritanija je preko noći postala od jedne od najsiromašnijih zemalja na afričkom kontinentu u zemlju čije bogatstvo privlači sve više pažnje. Zemlja je bogata energentima koji još uvijek nemaju kupca. U Mauritaniji je prošle godine otkriveno nekoliko naftnih džepova s ​​kapacitetom skladištenja do 20 miliona barela nafte.

S druge strane, između Senegala i Mauritanije, iste godine, pronađen je ogroman džep plina do 15 triliona kubika koji se proteže na 33.000 kvadratnih kilometara, to je dovoljno zaliha za proizvodnju energije tokom sljedećih 30 godina. Zanimljivo je da je 2022. očekivani datum za početak njegove eksploatacije, prema izvorima iz mauritanske vlade. Istovremeno, počet će raditi tvornice ukapljenog prirodnog plina u bazenu Greater Tortue Ahmeyim (GTA), koji se nalazi na granici sa Senegalom, rekao je mauritanski ministar energetike Abdeslam uld Mohammed Saleh.

Međutim, tu priča ne staje. Američka energetska kompanija Kosmos Energy objavila je 2021. otkriće još jednog od najvećih plinskih džepova uz mauritansku obalu, Bir Allah, koji bi sadržavao oko 50 milijardi kubika. Ta firma posjeduje 28% Bloka C8, ostatak drže sa 62% British Petroleum (BP) i sa 10% mauritanska državna kompanija SMHv.

BP preuzima glavninu eksploatacije i planira veliki dio ukapljivati ​​na tlu; do zemalja kupaca će se transportirati specijaliziranim brodovima, a drugi dio će se na kopno transportirati plinovodima.

Mauritanija, čija je ekonomija ovisila o rudarskom sektoru, u ovom je trenutku okrenula pogled prema novim mogućnostima poput, primjerice, izvoza energenata u evropske zemlje. Njeni zvaničnici o tome u ovom trenutku pregovaraju sa svojim evropskim kolegama. Zemlja je na dobrom putu da pobjegne sa liste najsiromašnijih država Afrike.