Saudijska Arabija će povodom obavljanja hadža ugostiti milion ljudi, uključujući 850.000 iz inostranstva. Nakon dvije godine drastično smanjenog broja vjernika zbog pandemije koronavirusa, ovogodišnji hadž je ponovno masovan.

Vjernici u bijeloj odjeći iz cijelog svijeta preplavili su ulice Meke dok se ˝glavni grad˝ islama priprema da ugosti najveće hadž hodočašće od izbijanja pandemije koronavirusa.

Transparentima kojima su pozdravljali vjernike, uključujući prve međunarodne posjetioce od 2019. godine, ukrašeni su trgovima i uličice, asnage sigurnosti patroliraju drevnim gradom, rodnim mjestom Poslanika Muhameda.

"Ovo je čista radost", rekao je sudanski hodočasnik Abdel Qader Kheder u Meki, uoči događaja koji bi trebao početi u srijedu.

"Skoro da ne mogu vjerovati da sam ovdje. Uživam u svakom trenutku."

Milion ljudi, uključujući 850.000 iz inostranstva, ima pravo na ovogodišnji hadž nakon dvije godine drastično smanjenog broja ljudi zbog pandemije.

Hodočasnici prvo moraju ući u stanje čistoće, zvano ihram, koje zahtijeva posebnu odjeću i ponašanje. Žene moraju nositi široke bijele haljine, otkrivajući samo lice i ruke, a muškarci također bijelu odjeću koja naglašava jedinstvo, bez obzira na društveni status ili nacionalnost. Hodočasnicima nije dozvoljeno da se svađaju ili prepiru i zabranjeno im je korištenje parfema, rezanje noktiju ili šišanje kose ili brade.

Prvi ritual zahtijeva obilazak sedam puta oko Kabe, velike crne kockaste strukture u centru Velike džamije u Meki. Napravljena od granita i umotana u jako vezenu tkaninu sa stihovima iz Kurana, Kaaba je visoka skoro 15 metara. Kaže se da je građevinu prvo podigao Adam, a zatim da ju je prije 4.000 godina obnovio Ibrahim a.s.

Hodočasnici idući put prolaze sedam puta između dva kamena mjesta u džamiji, a zatim se kreću u Minu, udaljenu oko pet kilometara, uoči glavnog obreda hodočašća na planini Arafat.

Vrhunac hadža je okupljanje na planini Arafat, oko 10 kilometara od Mine, gdje se vjeruje da je Poslanik Muhamed održao svoju završnu propovijed.

Hodočasnici se okupljaju na brdu visokom 70 metara i na okolnoj ravnici satima se mole i uče Kur'an, ostajući tamo do večeri.

Posljednji veliki ritual hadža je povratak u Minu, gdje hodočasnici bacaju sedam kamenica na svaki od tri ogromna betonska zida koji predstavljaju šejtana.

Obred je oponašanje Ibrahimovog kamenovanja đavola na tri mjesta za koje se kaže da ga je šejtan pokušao odvratiti od pokoravanja Allahovoj naredbi da žrtvuje svog sina Ismaila.

Nakon prvog kamenovanja, počinje Kurban-bajram, koji označava kraj hadža i počinje klanje kurbana. Kolju se uglavnom ovce, jer je Allah dž.š. dao ovna za žrtvu umjesto Ibrahimovog sina Ismaila.

Hodočasnici se tada mogu ponovo presvući u svakodnevnu odjeću, vraćajući se da obiđu Kabu i završe svoje rituale bacanja kamena prije nego što krenu kući.