CDC i drugi nadležni organi već neko vrijeme istražuju slučajeve miokarditisa nakon što je izraelsko ministarstvo zdravstva izvjestilo da postoji veza između upala srčanog mišića i Pfizerove vakcije kod mlađih muškaraca.

U Centru su kazali da još procjenjuju rizik, jer još nije utvrđena dovoljno čvrsta uzročno-posljedična veza između vakcine i miokarditisa. Neki pacijenti su zbog miokarditisa hospitalizirani, dok su neki imali blaže simptome, ali većina njih, i hospitaliziranih i nehospitaliziranih, potpuno su se oporavili od simptoma.

Prema podacima nadzornih tijela u SAD-u, više od polovine prijavljenih slučajeva miokarditisa su muškarci između 12 i 24 godine koji su primili Pfizer/BioNTech ili Moderna vakcinu. U ovoj starosnoj grupi vakcinisano je manje od 9 posto populacije.

Zabilježena su, prema podacima CDC-a, 283 slučaja upale srčanog mišića nakon druge doze vakcine u starosnoj grupi između 16 i 24 godine, a ranije se očekivalo da će broj takvih slučajeva biti između 10 i 102. Ta očekivanja zasnivana su na prosječnom broju slučajeva miokarditisa kod ove populacije u ranijim godinama u SAD-u.

U kompaniji Pfizer ističu da se na osnovu tako malog uzorka i tako malog broja prijavljenih slučajeva miokarditisa ne može izvesti zaključak da upalu srčanog mišića kod mlađih muškaraca uzrokuje vakcina. Treba imati na umu, kažu u ovoj kompaniji, da je do sada 130 miliona ljuudi u SAD-u primilo dvije doze ove vakcine.

Više o ovom problemu možete pročitati OVDJE.