Dana 28. augusta 2014. u Benahavísu (Málaga) Samir Bouyakhrichan, zvani Scarface, s prijateljima i saradnicima, među kojima je bio i popularni nizozemski reper, bio je na piću na terasi restorana. Automobil se zaustavio ispred njegovog stola i Samir je u kratkim hlačama i japankama istrčao. Dvojica ubica su ga jurila, pucala u njega i dokrajčila na zemlji.

Dana 12. decembra 2016. u Dublinu je irska policija dobila informaciju da je komandos sa sedam ljudi s dugim oružjem i eksplozivom spreman napasti ih. Meta je bio policijski konvoj koji je mjesecima prije uhapšenog Naoufala Fassiha trebao prevesti na sud. Fassih je u glavnom gradu Irske živio i radio povezan s klanom Kinahan, najmoćnijom irskom mafijom, s kojom je uvozio kokain iz Kolumbije. Policija je morala pripremiti transfer prikladniji za šefa države, uključujući i helikopter, i Fassih je konačno mogao biti osuđen.

U decembru 2019. Ridouan Taghi uhapšen je u Dubaiju i izručen Nizozemskoj optužen za ubistvo advokata, svjedoka, blogera, novinara... Imao je kontakte s vladom Irana, prijetio je nizozemskom premijeru Marku Rutteu i bio je dio organizacije koja je prebacila trećinu evropskog kokaina.

U Medellínu je u februaru 2020. kolumbijska policija uhapsila Saida Razzoukija u saradnji s FBI-em i DEA-om. Razzouki je živio u kući u vlasništvu Zaljevskog kartela i mijenjao svoj izgled svakih nekoliko dana kako bi ostao nezapažen.

U julu 2023. Vicente Zambada, sin El Maya Zambade, vođe kartela Sinaloa, postavio je na internet video namijenjen Othmanu El Balloutiju u kojem od njega, pristojno ali odlučno, traži da plati zaostala dugovanja za kupovinu tone kokaina.

Sva opisana poglavlja izgledaju kao preuzeta iz fikcije, ali su stvarna. A protagonisti su šefovi kojeg povezuje Mokro mafija. Danas najstrašnija kriminalna organizacija u Evropi. “Prvi put sam za njih čuo oko 2012.”, objašnjava policijac specijaliziran za borbu protiv organiziranog kriminala u članku koji je objavio madridski El Pais. “U to vrijeme imali smo atašea za unutarnje poslove u Haagu koji nam je slao neka izvještaje koja su govorila o Ondermijenu, nešto kao potkopavanje. Nizozemski mediji koristili su ovaj izraz za označavanje grupek lanova koji su počeli izazivati državu. Da je potkopaju.”

Klanovi su nastali devedesetih na ulicama kvarta De Pijp, na jugu Amsterdama,  u vrijeme kada je Nizozemska odlučila legalizirati hašiš. “Počeli su kontrolirati kafiće i s profitom su odlučili ići dalje: kokain i amfetamini”, objašnjava policijski istražitelj. “Gotovo svi su Nizozemci rođeni osamdesetih iz marokanskih porodica s malo sredstava. Otuda izraz mocro, po čemu su poznati u Nizozemskoj.”

U nekoliko godina klanovi su svoje pipke raširili po ostatku zemlje i susjednoj Belgiji. Postali su iznenađujuće moćni i pretvorili luke Antwerpena i Rotterdama u alternativna vrata za kokain u Evropi. To je bilo ono što su kolumbijske i meksičke organizacije željele, budući da su rute koje su vodile prema Španiji i Italiji pomno praćene. Savez je sklopljen čvrsto i brzo.

Nadasve su se isticala dva klana: Marthas i Benaoufs. Godine 2012. između njih je izbio rat. Marthe je predvodila vrlo moćna trgovka drogom Gwenette Martha, ubijena s 80 hitaca iz kalašnjikova 2014. godine na ulici u Amsterdamu. Benaoufove je predvodio Benaouf Adaoui, koji je 2017. helikopterom pokušao pobjeći iz nizozemskog zatvora. Helikopter je oboren.

Krađa 200 kilograma kokaina u Antwerpenu bila je okidač za obračun poznat kao Mokro rat. Trajao je godinama i za sobom ostavio stotine ubijenih, mnogi od njih u kafićima u vlasništvu klanova. Dogodile su se neviđene scene: član jednog od klanova ubijen je u predsoblju jednog od najboljih hotela u Amsterdamu pred gostima, a 2016. glava Nabila Amzieba pojavila se u loži ispred Fayrouza, poznatog shisha bara u gradu. Nasilna eskalacija bila je meteorska i okrutna. Počele su padati i majke, braća i djeca.

Mokro rat nije prestao ni nakon pada dvojice vođa. Naoufal Fassih i Samir Bouyakhrichan preuzeli su vodeća mjesta. Prvi se nastanio u Dublinu, gdje se udružio s irskom mafijom za uvoz kokaina preko Marbelle. Drugi je odlučio preseliti se izravno na Costu del Sol. Obje priče nisu dugo trajale: Fassih je uhapšen, a Samir ubijen. Karim Bouyakhrichan pobjegao je prije nekoliko dana nakon što ga je sud u Malagi pustio na slobodu uz kauciju od 50.000 eura.

Ključ uspjeha mafije je bio u kontroli koju su ostvarili nad rutama kokaina: većina klanova uspjela je kontrolirati isporuku droge iz Kolumbije, Brazila ili Perua na izvoru, a članovi skupina instalirani su u tim zemljama na isti način kao što je albanska mafija instalirana u Ekvadoru. Sudije, advokate, novinare i državne zvaničnike u Nizozemskoj počela je navodno podmićivati, ako ne i zastrašivati i prijetiti, Mokro mafija se konsolidirala, monstrum je počeo gutati sve, a u Nizozemskoj je čak emitirana televizijska serija Mokro mafija. Crvene linije su udarene kada je Ridouan Taghi, capo di tutti i capi, stupio na scenu.

Taghi, kojeg Nizozemska smatra najopasnijim trgovcem drogom u Evropi, uspostavio je direktnu vezu s meksičkim kartelom Sinaloa i pretvorio luku Rotterdam u najvažnija kokainska vrata na kontinentu. U svom kriminalnom usponu, Taghijeva organizacija naredila je ubistvo, kako tvrde vlasti, gotovo stotinjak pripadnika drugih klanova, od kojih je nekoliko ubijeno na Costi del Sol. Godine 2016. Taghi je naredio ubistvo blogera Martina Koka; 2017. godine ubio je brata svjedoka koji je trebao svjedočiti protiv njega, a zatim i svog advokata. Njegova organizacija je 2018. godine raketirala uredništvo časopisa Panorama i postavila kombi bombu ispred sjedišta lista De Telegraaf.

Taghi se nastanio u Dubaiju 2019. i udružio se s članom napuljske Camorre, vođom irske mafije i balkanskim trgovcem drogom kako bi formirali ono što je poznato kao Super kartel, savez koji se približio monopolu u trgovini kokainom. u Europi. Taghi je otišao korak dalje kada je naredio ubistvo popularnog novinara Petera R. De Vriesa, ustrijeljenog na amsterdamskom bulevaru. U dxecembru 2019. uhapšen je u svojoj luksuznoj vili u Dubaiju i izručen Nizozemskoj, gdje služi doživotnu kaznu.

Njegovim hapšenjem nizozemska policija Karima Bouyakhrichana zvanog Taxi proglasila je najtraženijim. Njegov je klan odgovoran za prijetnje samoj nizozemskoj princezi Amaliji koja je bila prisiljena povećati svoj tim zaštitara. Lociran u Marbelli, policija ga je uspjela uhapsiti u januaru nakon pet godina istrage, ali je pobjegao prije nekoliko dana.