Ljetos 40 stepeni u Mostaru. Nedjelja. Stariji par se zadesio u Mostaru i supruzi naglo pozlilo, te je hitna pomoć odvezla u bolnicu. Muž je zove na telefon, ali po nesreći, telefonska kartica mu se ispraznila i traži najbližu trafiku da karticu dopuni. Jedna trafika zatvorena, druga, treća, četvrta, granapi, samoposluge – sve zatvoreno! Upućuju ga na jedino otvorenu benzinsku pumpu. Pred pumpom 100-metarski red unezvijerenih turista koji čekaju da kupe telefonske kartice, vodu, cigarete…

Niko ne shvata da je na snazi (preko HDZ-a) odluka Katoličke crkve da nedjeljom mora biti sve zatvoreno. Ova odluka je vješto upakovana u brigu o “radnom čovjeku” i kasirkama u “Bingu” koje nemaju slobodnog dana, a i “one bi željele ići na more sa djecom”, i slične samoupravljačke floskule koje su politički nepismeni Mostarci s bošnjačkim imenima objeručke prihvatili i u njima rasplamsao revolucionarni žar za zaštitu radnika i rudara koje lopovi bezdušno izrabljuju.

Nakav ministar za trgovinu, Amir Hasičević naglašava da će pokrenuti inicijativu da nedjelja bude obavezno neradna u cijeloj Federaciji BiH, te ističe pozitivna iskustva “gospodarstvenika Kiseljaka” koje je on posjetio!? Čovjek ne zna je li ministar samo glup, ili se takav pravi.

Umjesto da se svi striktno pridržavaju zakona o radu, gdje piše da se radnik mora sedmično odmarati dva (u nekim slučajevima jedan dan), svi nastoje odobrovoljiti HDZ i Katoličku crkvu, pri tome koristeći još uvijek jak socijalistički sentiment.

(Izvor: Facebook)