Pismo koje je kompozitor napisao u ljeto 1782. na dvije stranice svjedoči o tome kako Mozart pita bliskog prijatelja za savjet nakon "nesporazuma" sa svojom budućom punicom.

"Ona će poslati policiju da vrati njegovu zaručnicu s očito strašnim posljedicama za njegovu reputaciju", rekao je govoreći o sadržaju pisma Thomas Venning, voditelj odjela za knjige i rukopise Christieja.

"On je u potpunoj krizi i izlijeva svoje osjećaje na potpuno nefiltriran način", dodaje Venning.

Mozart je napisao mnogo pisama tokom svog života, ali po riječima aukcionara, rijetko je bilo vidjeti neko od njih na aukciji i rijetko dobiti ovakav "stepen uvida u njegov karakter i osjećaje u prilično ključnom trenutku u njegovog života".

Mozart je imao 26 godina kada je napisao pismo, ubrzo nakon što je stigao u Beč. Dok je njegova karijera bila u usponu nakon uspjeha njegove prve velike opere, njegov ljubavni život "postajao je malo kompliciran" u trenutku kada je Mozart bio spreman ostvariti svoj nadolazeći brak s Constanze.

"On dolazi iz vrlo stroge katoličke pozadine. Dakle, činjenica da već živi s Constanze, da već spavaju zajedno, pokazuje neku vrstu oslobođene prirode u načinu na koji se ponaša" u privatnom i profesionalnom životu. Venning to opisuje kao "osvježavajuće".

"To vam govori nešto o Mozartu kao svojevrsnoj revolucionarnoj ličnosti. On je neko ko ne poštuje stara pravila", rekao je.

Mozart i Constanze vjenčali su se ubrzo nakon što je pismo napisano i bili su zajedno do njegove smrti 1791. u dobi od 35 godina.

Pismo je dio iznimne rasprodaje Christie's Classic Week u julu i očekuje se da će postići najveću cijenu za Mozartovo pismo do sada, s procijenjenom vrijednošću između 300.000 i 500.000 funti.