Veče prve utakmice, u kojoj je Borussia Dortmund pobijedila Paris St. Germain rezultatom 1-0, bilo je uzbudljivo iskustvo; više od 80.000 ljudi na stadionu i svi ostali navijači BVB-a mogli su da se prepuste prekrasnim snovima. Pobjeda bez primljenog gola ostavila je osjećaj da BVB može držati korak sa timom okupljenim oko superzvijezde Kyliana Mbappéa, koji je bio napumpan velikim novcem iz Katara, i u revanšu večeras (21 sat).

Nekako se u Borussiji Dortmund pojavio zadivljujući nivo samopouzdanja, čak se i činjenica da je BVB igrao protiv Augsburga za vikend dok je utakmica francuske lige odgođena tumači kao prednost. “Paris je iskoristio vikend za trening. Mi smo iskoristili vikend da prikupimo puno emocija, euforije i energije,” rekao je sportski direktor Sebastian Kehl u subotu, dok je zajednica BVB slavila ne samo pobjedu rezultatom 5-1, već je i uživala u dirljivoj oproštajnoj predstavi klupske ikone Marca Reusa.

Osim toga, trener Dortmunda Edin Terzić je također poštedio snagu svog tima tako što nije počeo utakmicu protiv Augsburga ni sa jednim od deset ključnih igrača iz prve utakmice protiv Parisa. Od Jürgena Klopa 2013. godine, nijedan trener BVB-a nije izvršio tako ogromnu promjenu u početnih jedanaest, u u to vrijeme ekipa se pripremala za revanš polufinala Lige prvaka sa Real Madridom, gdje je Dortmund stigao do finala.

S jedne strane, ovakve priče jačaju samopouzdanje, ali istovremeno zamagljuju mnoge detalje koji govore protiv Borussije Dortmund: prva utakmica je bila dobra i uzbudljiva, ali Borussiji Dortmund je trebalo puno sreće za tijesnu pobjedu. PSG je dvaput pogodio stativu prije nego što je Ousmane Dembélé propustio dvije fantastične šanse. A u grupnoj fazi, tim Dortmunda na stadionu Park prinčeva privremeno je kolabirao pod pritiskom zvijezdanog ansambla i zaplašen zaglušujućom atmosferom.

Tim je igrao "uplašeno", prisjetio se Nico Schlotterbeck nakon pobjede protiv Augsburga, a Niclas Füllkrug je rekao: "Ne trebamo izgledati previše nervozno, to bi nam moglo slomiti vratove. Pokazat ćemo maksimalnu požrtvovanost kako bismo završili s povoljnim rezultatom.”

S obzirom na sam kvalitet pojedinačnih igrača i mnoge osrednje performanse BVB-a u Bundesligi, Paris St. Germain se mora smatrati jasnim favoritom uprkos rezultatu prve utakmice. "Vjerovatno će biti više pritiska nego ovdje na domaćem terenu", rekao je Schlotterbeck, "vjerovatno će krenuti ranije i pritiskati više." Jer je poznato da BVB upravo tako pravi greške.

Schlotterbeck, bekovi Ian Maatsen i Julian Ryerson, ali i veznjak Erme Can poznati su po greškama pod pritiskom, čak i ako Füllkrug kaže: “Mislim da imamo puno kvaliteta, posebno s loptom.” Pitanje je da li je zaista tako. Pitanje je da li zaista ima dovoljno kvaliteta za najviši nivo Lige šampiona. Odgovor ćemo dobiti večeras.