Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo saopćio je da je Policijska uprava Centar MUP-a Kantona Sarajevo zabranila održavanje protesta pod nazivom "Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja", a koji je zakazan za 14. maj.

- S obzirom na to da je naš sindikat do sada održao brojne proteste na kojima nikada nije zabilježen nijedan incident, nejasno je zbog čega je doneseno ovakvo, prije svega, nedemokratsko rješenje. Slična situacija se desila samo jednom, kada je Vlada Federacije BiH na čelu sa Fadilom Novalićem pokušala zabraniti održavanje protesta Saveza samostalnih sindikata BiH - naveo je Sivro i dodao:

- Mi ćemo, kao osobe koje poštuju ovu državu i njene zakone, ispoštovati rješenje policije i nastaviti svoju borbu drugim sredstvima za obrazovanje koje je po mjeri učenika i njegovih učitelja i kakvo naša djeca zaslužuju. To je naša zadaća i od nje nikada nećemo odustati. Ono što nas kao građane Kantona Sarajevo zabrinjava je to da li se Vlada Kantona Sarajevo samo deklarativno zalaže za demokratiju i da li postajemo društvo u kojem se zabranjuje javno iskazivanje neslaganja ili nezadovoljstva?!

Sivro naglašava da ova zabrana definitivno nije dobra poruka koju šaljemo kao društvo koje teži evropskim integracijama te da će ona imati dugoročan negativan odjek ne samo u našoj zemlji već i u regionu, odakle su, kako je istakao, brojne kolege najavile dolazak kao znak podrške njihovim zahtjevima.