Kultna jakna koju je nekoć nosio kralj popa Michael Jackson trebala bi se naći idućeg mjeseca na aukciji u Londonu.

Predmet je prikazan u reklami za Pepsi 1984. godine i nalazi se među više od 200 komada muzičkih uspomena koje se prodaju. Crno-bijela kožna jakna, izrađena po narudžbi za Jacksona za potrebe reklame, navedeno je da vrijedi između 245.000 i 490.000 dolara.

Jaknu je nosio Michel Jackson u prvoj u nizu reklama za navedeno bezalkoholno piće koje se danas najviše sjećaju jer se tokom jednog od snimanja pop zvijezdi zapalila kosa i zadobio je opekotine nakon kvara na pirotehnici. No tom je prilikom na sebi imao drugu jaknu.

Predmet će se naći na aukciji od prodavača kostima i rekvizita Propstore, zajedno s La Rocka jaknom Georgea Michaela, koju je nosio dok je izvodio duet s Arethom Franklin 1987. godine. Također se može “zgrabiti” i šnala za kosu koju je Amy Winehouse koristila 2007. godine u spotu pjesme “You Know I'm No Good”, koji se nalazio na njenom posljednjem albumu “Back To Black”.

Ostale memorabilije koje idu “na pazar” uključuju predmete koji se odnose na Davida Bowieja, Elvisa Presleya i Beatlese.

Gitara Gibson koja je pripadala Angusu Youngu iz AC/DC-a mogla bi postići cijenu do 150.000 dolara, dok se kaiš za gitaru koji je pripadao Johnu Lennonu procjenjuje na 74.000 dolara.

Mark Hochman iz Propstorea rekao je da će nadmetanje biti vrlo konkurentno.

“Mnogi od ovih ekskluzivnih predmeta prvi put se prodaju, a spomenice koje su pripadale Michaelu Jacksonu ranije su prodavane za nekoliko desetina, pa i stotina hiljada dolara”, rekao je.

Crni fedora šešir koji je nosio netom prije nego što je 1983. prvi put izveo svoj slavni moonwalk prodan je na aukciji u Parizu prošlog mjeseca za 82.280 dolara.