Na bolji svijet je upravo preselio maestro, prva violina Sarajevske filharmonije, Dževad Šabanagić. Ovu vijest je na društvenoj mreži Facebook podijelila Hasija Borić-Stojić.

Dževad Šabanagić rođen je u Sarajevu 1945. godine gdje je završio Muzičku akademiju u klasi profesora Kurt Hauzera. Već od ranih studenstskih dana veoma se zanimao za kamernu muziku. Kao student bio je angažovan u Simfonijskom orkestru RTV Sarajevo, a zatim kao nastavnik violine u Muzičkoj školi "Dr. Vojislav Vučković" a potom postaje njen direktor u periodu od 1973 - 1983. godine. U tom periodu intenzivno radi na razvoju muzičkog školstva na području grada Sarajeva i otvara niz područnih odjeljejnja, koja kasnije prerastaju u samostalne muzičke škole. Za takav angažman škola je 1976. godine dobila 6. aprilsku nagradu Grada Sarajeva.

Pored umjetničke i pedagoške djelatnosti Dževad Šabanagić bavio se društvenim radom sa nizom funkcija.

Od 1983. godine bio je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u kojoj je bio profesor kamerne muzike za gudače.

Umjetnička aktivnost Dževada Šabanagića može se svrstati u nekoliko dimenzija: solistička, kamerna, orkestna. Kao solista nastupao je sa Sarajevskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTV Sarajajevo, Simfonijskim orkestrom Mostar, solistički recitali i nastupi s pijanistom Ljiljanom Pećanac. Dvadesetpet godina bio je član Sarajevskog baroknog trija u sastavu: flauta Bećir Drnda, violina Dževad Šabanagić, klavir Ljiljana Pećanac. Najveći dio svog umjetničkog angažmana imao je sa Gudačkim kvartetom Kamernog teatra 55 u Sarajevu čiji je bio vođa od njegovog osnutka, dakle punih 35 godina.

Dobitnik je niza priznanja i nagrada od kojih su najznačajnije Povelja "Škole za osnovno muzičko obrazovanje" za razvoj muzičkog školstva, Povelja Grada Sarajeva za rad Gudačkog kvarteta u ratu, Zahvalnica "5. korpusa Armije Republike Bosne i Hervegovine", Povelja "Internacionalne lige humanista" za 1996. godinu, Nagrada "Udruženja muzičkih pedagoga BiH" za rad Gudačkog kvarteta, Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva za 1999. godinu.