Nakon što je 2019. godine okončan razvod braka Jeffa Bezosa, MacKenzie Scott, bivša supruga osnivača Amazona, sada je treća najbogatija žena na svijetu. Ova 51-godišnjakinja diplomirala je na Princetonu, nagrađivana je spisateljica i bivša izvršna direktorica organizacije za borbu protiv nasilja Bystander Revolution.

Novopridošlica na listi najbogatijih žena svijeta 2021. godine bila je Miriam Adelson, koja je naslijedila bogatstvo od oko 38 milijardi dolara kada je njen suprug, izvršni direktor Las Vegas Sandsa i predsjednik Sheldon Adelson, umro početkom godine.

Prema ovoj listi, među 100 najbogatijih ljudi na planeti 2021. godine bilo je samo 14 žena, a svega nekoliko njih nisu stekle bogatstvo naslijeđem (ili razvodom) od bogatog rođaka ili muža. Nasljednica francuskog L'Oreala Francoise Bettencourt Meyers našla se na vrhu liste prošle godine, preuzimajući vodstvo od najbogatije žene 2020. godine, nasljednice Walmarta Alice Walton.

Žene iz Kine i Hong Konga dominirale su na listi milijarderki koje su same stekle svoju imovinu. Najbogatija od njih nalazi se na 89. mjestu liste milijardera. Zhong Huijuan predsjednica  je proizvođača lijekova Hansoh Pharmaceutical. Ova poslovna žena, s firmom čije je sjedište u Šangaju, profitirala je od nedavnog procvata biotehnologije u svojoj rodnoj Kini. Wu Yajun iz Pekinga (ukupni rang 100) obogatila se tako što je sa svojim tadašnjim mužem osnovala kompaniju za nekretnine Longfor Properties, koja je na berzi u Hong Kongu. Od razvoda sama predsjedava kompanijom. Još tri milijarderke iz Kine i Hong Konga obogatile su se u poslovima s dijelovima za pametne telefone sarađujući s kompanijama kao što su Samsung, Microsoft, Apple i Huawei.

Jedina nekineskinja na listi žena koje su same napravile bogatstvo 2021. godina bila je Ruskinja Tatjana Bakalčuk. Ona je 2004. godine osnovala maloprodajnu kompaniju za e-trgovinu Wildberries. Zbog jakih ekonomskih sankcija i nadzora protiv Rusije nakon invazije na Ukrajinu, njeno se bogatstvo smanjilo. Kako su bogatstva milijardera obično nerealizirani dobici vezani za tržišta dionica, gubici poput ovih mogu biti privremeni.

Žene koje dijele svoje bogatstvo sa svojim muževima ili drugim muškim rođacima nisu bile uključene u ovu listu.