Ministar unutrašnjih poslova Austrije, Karl Nehammer, najavio je pilot projekat za povratak ilegalnih migranata ka njihovim zemljama porijekla. Njegova je ideja potpisati dokument sa vlastima Bosne i Hercegovine kako bi migrante iz Austrije vraćao upravo u BiH odakle bi oni bili vraćani u svoje zemlje porijekla.

„Trenutno smo u procesu organizacije čarter letova“, dodao je Nehammerr austrijskim medijima. Njegove izjave izazvale su žestoke kritike opozicijskih stranaka poput SPÖ, FPÖ i Neos.

U suštini Nehammer želi migrante koji su se uspjeli probiti do Austrije vraćati u Bosnu i Hercegovinu. Onda bi tu u Bosni i Hercegovini određivali ko može ući u EU a ko ne može. Svjestan da većina migranata teško može dobiti radne ili boravišne dozvole, Nenhammer želi spriječiti da oni u Austriji borave ilegalno i taj problem želi riješiti tako što će ih vraćati u Bosnu i Hercegovinu. I tu onda, kao, razmatrati njihove zahtjeve.

Ono što austrijski ministar unutrašnjih poslova nije rekao otvoreno jeste da sa svojim kolegama iz EU planira da se u BiH razmatraju zahtjevi azila koji su podnešeni za neku državu iz EU te ako migranti ne ispunjavaju uslove, deportovaće ih odmah iz Bosne i Hercegovine nazad u matičnu državu. No gto sve može trajati mjesecima. Bosna i Hercegovina bi tako postala nova Grčka, odnosno, nova Moria u kojoj bi se natenane razmatralo ko ima pravo na azil u EU a ko ne.

Tako Bosni i Hercegovini prijeti opasnost da postane jedna vrsta ogromnog „predazilskog centra“. EU protiv toga, naravno, nema ništa sve dok su migranti van njihovih granica. Svi procesi i briga o migrantima, odnosno, osobama u pokretu bi se obavljali u BiH.

Svima je, naravno, jasno da bi Evropska unija, pristojno i uljudno odbila 99 procenata zahtjeva za azil pa bi svi ti nesretnici bili prisiljeni ili ostati u Bosni i Hercegovini ili nastaviti pokušavati iz Bosne i Hercegovine ilegalno ući u EU.

To bi izazvalo kolaps, posebno u Bihaću i njegovoj okolini i jasno je da vlasti Bosne i Hercegovine ne smiju pristati biti sudionici u toj opasnoj zamisli.