U Francuskoj se pitaju je li bilo bolje igrati utakmice fudbalskog prvenstva pred praznim tribinama. I to  nema veze sa pandemijom virusa Covid-19. Ligue 1 pati od pandemije vandalizma uzrokovane nasiljem takozvanih ultrasa koji šire paniku na tribinama i izazivaju mnoštvo incidenata. Francuski fudbal je u strahu.

U Francuskoj su na jedanaest utakmica polusezone zabilježeni nasilnim ispadi radikalnih navijača koji često diktiraju prilike u u klubovima, klubovima koji su nesposobni suočiti se sa mafijaškom ucjenom ultrasa. Sankcije koje su u međuvremenu uvedene su toliko blage da francusko zakonodavstvo gotovio da nema alata u borbi protiv navijača.

Prvog dana prvenstva Olympique de Marseille otputovao je u Montpellier na utakmicu koja je odigrana u napetoj atmosferi. Nakon što su igrači Marseillea zabili gol za konačnih 2-3, njihov igrač Valentin Rongier dobio je udarac u lice novčićem bačenim sa tribine. Sudija Jeremie Pignard  prekinuo je utakmicu na deset minuta a onda odlučio okončati meč. Francuski savez je na tri utakmice zatvorio dvije tribine na stadionu La Mosson.

Dvije sedmice kasnije, OM je odigrao derbi Azurne obale u Nici. Četvrt sata do kraja, pri rezultatu 1-0, Dimitri Payet dobiva udarac bocom kada se sprema izvesti korner, vraća bocu na tribine, a lokalni ultrasi upadaju na teren, gdje dolazi do razmjene udaraca između igrača Marseillea i trenera i navijača. Sudac Benoit Bastien pokušava nastaviti utakmicu gotovo dva sata kasnije, što gostujuća ekipa odbija. Iako se u načelu utakmica smatra izgubljenom, u žalbenom postupku odlučeno je da se meč poonovi iza zatvorenih vrata na neutralnom terenu, Nica je kažnjena s dva boda, a OM-ov ftrener, Pablo Fernández, kažnjen je suspenzijom od pola godine jer je udario navijača.

U septembru se marokanski igrač Le Havrea (Ligue 2) Khalid Boutaïb poput Erica Cantone potukao sa navijačem. Istog vikenda, u meču Ajaccio-Niort, takođe u Drugoj ligi, upaljač je pogodio četvrtog sudiju; Lille je bio u gostima kod Lensa i njihovi ultrasi su se popeli na ogradu koja ih je dijelila od domaćih navijača, koji su od straha skočili na teren i izazvali kašnjenje od pola sata. Lensu je oduzet bod, plus dvije utakmice iza zatvorenih vrata, a Lille je do 31. decembra bio lišen pomoći svojih navijača na gostovanjima.

Sedmo kolo Ligue 1, 22. septembra je bilo kolo nereda. Na kraju meča Angers-Marseille, ultrasi iz Marseillea upali su nateren kako bi se potukli sa domaćim navijačima iako su žandari intervenirali kako bi to spriječili. Na meču Metz-PSG navijači su jedni druge gađali bocama i bakljama a prije meča Montpellier-Girondins potukli su se navijači prije meča. Autobus navijača Bordeauxa upao je u zasjedu. Rezultat: šesnaest ranjenih, od čega polovica hospitaliziranih.

Početak meča Saint Etienne-Angers 21. oktobra odgođen je jedan sat zbog ratne atmosfere na stadionu Geoffroy Guichard uoči meča. Dva dana kasnije, Neymar je pogođen bakljom u Marseilleu, što se dogodilo i igraču OM-a Payetu u Lyonu 21. novembra, zbog čega je meč bio prekinut.

To je bila kap koja prepunila čašu strpljenja nadležnih, koji su označili početak borbe protiv nasilja na stadionima. Na to su im dgovorili ultrasi iz Lyona tokom kup utakmice protiv Paris FC. Masovna tučnjava, invazija na teren i nova suspenzija...