Tačno bi čovjek umro a da nikada ne bi ni pomislio da će se Duška Jurišić ugledati na Dragana Miokovića i postati plitka i jalna poput prvog pendreka Naše stranke. Jer to kako zvuči posljednjih dana, sliči hroničnom milicioneru, neduhovitom ali zato neobrazovanom, no nimalo ne sliči na nju.

Duška Jurišić, zvaničnica Naše stranke, zamjenica državnog ministra za ljudska prava, pokušavajući podebljati metu na leđima Avde Avdića koju mu već danima crta lider „trojke“, Elmedin Konaković, fulila je „ceo fudbal“. Gostujući u programu televizije N1 pokušala je denuncirati Avdića insinuirajući kako mu je fakultetska diploma sporna.

“Ova profesija je jako devalvirana. Evo pitajte kolegu Avdu Avdića kako je dobio svoju diplomu”, kazala je Jurišić. Ali mlak, jadan pokušaj napada brzo je propao. Od Jurišićke se očekivalo nešto jače, nešto ubojitije, zna ona biti puno zlobnija. Zna ona dobro da Avdićeva diploma nije nimalo sporna ali treba baciti crva, pa neko će se već upecati.

Samo koji sat kasnije prvi saf Naše stranke, kako kažu, najevropskije bh. stranke, održat će press-konferenciju na kojoj će im ispadati bombone iz usta dok pričaju o Evropi, evropskom putu, Dodiku, pravima novinara... 

Zanimljivo, Jurišićka se nikada do sada nije bavila tuđim diplomama (osim one Sebije Izetbegović, jasno), nije ni načinom na koji je svoju diplomu zaradio Elmedin Konaković iako je svima poznata priča o rekordno velikom broju ispita u rekordno malo dana. O munjevitoj karijeri, haman pa filmskoj priči u kojoj tv mehaničar postaje MVP.

Nije zamjenici ministra sporno ni to što sarajevski kantonalni ministar, koji ima diplomu nekakve akšam škole sa autobuske stanice na Sokocu, vodi milionski vrijedne infrastrukturne poslove u glavnom gradu BiH a skriva svaki ugovor vezan za te poslove. Ili što je lokalna perjanica sarajevske opozicije, tokom kampanje za lokalne izbore, pričala kako ima diplomu Pravnog fakulteta da bi se na kraju saznalo da su mu diplomu isprintali na nekakvom PIM-u.  

Sporna je samo Avdićeva diploma. Baš sada, a ne onda kada mu je zamjenica bila urednica.

„Ova profesija jako je devalvirana“, konstatirat će, s ledenim osmijehom u kutu usana, zamjenica ministra gostujući u programu televizije čijeg snishodljivog urednika samo što nije nokautirala kada ju je nekada ranije, drhtavim glasom, upitao nešto što joj se nije svidjelo.

Da, profesija je itekako devalvirana. Kako zbog nazovi urednika takvih medija, koji vide suzu u oku lidera opozicije kada se spomenu liderove navodne veze sa Dubaijem, snajperista iz nekada tiražnih a danas otužnih novina, tako i zbog novinara i urednika lokalne televizije koje je oblikovala Jurišićka kojima je bila direktorica prije no što je otišla u ministarstvo. Onih koji lidere „trojke“ hrabro, u „špici“, dočekuju pitanjima tipa: „Kako to da se vi, tako najljepši i najpametniji, ne umorite od svakodnevnog spašavanja države?“

Profesija jeste devalvirana jer medijsku sliku kroje portali bez impressuma, „zvezde grantova“ američke ambasade, ohrdane televizijske zvijezde koje Dodiku idu mahsuz na noge, grle se s njim dan nakon što ovaj ispali da ne želi dijeliti isti zrak sa muslimanima. Devalvirana jer su novinarske udruge privatna poduzeća osnovana samo da bi se muzle strane ambasade, udruge čiji predsjednici dijele nagrade novinarima iz vlastitih redakcija a sekretarke decenijama parazitiraju na toj funkciji a da nikada nisu odgovarale za nestanak novaca, stotina hiljada maraka uplaćivanih za penzijsko osiguranje.

A svi nezavisni, svi građanski. Svi istraživački orijentirani.

Devalvirana upravo zbog osoba kakva je bivša novinarka a aktuelna doministarka. Biti uvijek, kao, nezavisna a ustvari uvijek režim. Sada, evo, zvanično, sa Našom strankom. I uvijek urednica, uvijek direktorica, ponekad glasnogovornica ali sada definitivno haman pa ministarka.

Koju je na tu dužnost imenovala stranka čijeg bi osnivača, kada već voli propitivati o tuđim diplomama, trebala pitati kakvu diplomu on ima, ako je uopće ima i je li taj komadić papira bio dovoljan za mjesto na jednom od sarajevskih fakulteta?