Jedna zdravstvena ustanova iz Houstona u SAD-u dobila je spor na sudu protiv svojih zaposlenika jer su im dali otkaz nakon što su zaposlenici odbili da se vakcinišu. Otkaz je dobilo 150 ljudi koji su odbili vakcinaciju iz raznih razloga, neki zbog nepovjerenja prema vakcinama, neki iz vjerskih razloga... To je prvi takav slučaj koji je stigao do suda.

Ono što je posebno interesantno jeste da u sudskoj praksi u SAD-u nema sličnog slučaja prema kojemu bi bilo jasno imaju li firme i zdravstvene ustanove pravo zahtijevati vakcinaciju svojih zaposlenih i kazniti ih ukoliko ne budu poštovali naredbu o obaveznoj vakcinaciji. Slična polemika vodi se i u Njemačkoj.

Klinika Ludwigshafen zabranila je nevakcinisanim zaposlenicima da preuzimaju upravljačke funkcije u ovoj ustanovi, piše Der Spiegel.

Jedna od najvećih američkih banaka Morgan Stanley također razmatra drastične korake prema nevakcinisanim. Oni koji nisu vakcinisani neće moći pritupiti uredima i poslovnicama ove banke. To se odnosi na zapsolenike i klijente. Nevakcinisani zaposlenici u tom slučaju bi morali, ako je to moguće, raditi od kuće.

U ovoj raspravi o ispravnosti uvođenja zabrana nevakcinisanim ljudima mnogo je argumenata za i protiv, no, čini se da bez uboda nema posla.