"Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu je suspendovao Ustav Federacije BiH kako bi ispunio želje Hrvatkoj demokratskoj zajednici i uveo Trojku u vlast, Narodni evropski savez ne želi biti dio oktroisane vlade", saopćila je ta stranka povodom najnovije odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. 

"NES, principijelno kako smo to najavili još prije nekoliko mjeseci, ne želi biti dio nametnute Vlade FBiH. Zastupnici NES-a neće podržati predloženi sastav oktroisane Vlade FBiH, koji će se vjerovatno već sutra naći u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na osnovu današnjeg nametanja visokog predstavnika za BiH. Nažalost, visoki predstavnik je danas praktično suspendovao Ustav Federacije kako bi ispoštovao želje HDZ-a koji je sebi birao partnere i uveo Trojku u oktroisanu Vladu. Također, osnovni, a čini se i jedini smisao izmjena Ustava FBiH, koje je nametnuo, a koje bi trebale stupiti na snagu za godinu, očigledno je da se HDZ-u garantira da bude u vlasti nakon svih narednih izbora", kaže se u saopćenju NES-a.

Kad je riječ o predloženom sastavu nove Vlade FBiH, ova stranka smatra da su očigledno pogaženi svi principi koje je u javnost iznosila prije svega Trojka, istovremeno druge optužujući za tobožnju trgovinu.

"Drago nam je da su građani konačno dobili potvrdu ko su to trgovci foteljama te potvrdu da se Trojka vodila isključivo željom da uđe u vlast, a da su im interesu građana i države BiH u drugom planu. Za razliku od Trojke, mi nikada nećemo biti servilni prema Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, držat ćemo se svojih principa do kraja i boriti se za državu BiH ako do toga dođe i iz opozicije. Nama je država važnija od svega, posebno od fotelja", saopćio je NES.