Najmanje trinaest imama koje je marokansko Ministarstvo Habbusa i islamskih poslova poslalo u Evropu tokom ramazana nije se pojavilo na aerodromu. Svi imaju diplome, neki su magistri ili čak doktori. Marokanska država plaća ih mjesečno za angažman u evropskim džamijama i plaćene su im povratne karte kući.

Te su misije uobičajene u Maroku, koji ima milione iseljenika u evropskim zemljama. Svakog ramazana nekoliko stotina imama prelazi Mediteran kako bi pratili marokanske muslimane koji to žele. Proces odabira je vrlo strog, ali prema pisanju nekoliko marokanskih medija uglavnom je riječ o samcima i bez djece. Prema novinama Assabah, Ministarstvo Habbusa odlučilo je pooštriti uslove izlaska. Kako bi izbjegli neugodna iznenađenja iduće godine, imami će prije slanja u Evropu morati dokazati da su vjenčani i roditelji.

Maroko je poslao 274 imama i univerzitetskih profesora tokom mjeseca ramazana u 14 zemalja, s ciljem vjerske podrške iseljenim državljanima, kako je tada izvijestila Fondacija Hassan II za Marokance koji žive u inozemstvu.

U saopćenju je navedeno da će, “kao i prethodnih godina, Fondacija poslati izaslanstvo sastavljeno od 274 akademika, imama i recitatora, koji će držati predavanja i prakticirati vjerske aktivnosti tokom mjeseca Ramazana.”

Zemlje odredišta bile su Francuska, Njemačka, Nizozemska, Španija, Italija, Belgija, Kanada, Sjedinjene Američke Države, Švedska, Danska, Velika Britanija, Mađarska, Norveška i Island. Slanje misije bilo je dio “Ramazanskog programa za vjersku svijest” pod nadzorom Fondacija, koja nadzire upravljanje nizom pitanja vezanih uz Marokance iseljene u inozemstvu, u vjerskom, kulturnom, pravnom, ekonomskom i socijalnom smislu.