Izraelska administracija sve više je zabrinuta da će Međunarodni krivični sud (ICC) izdati nalog za hapšenje izraelskih političara, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, te ulaže intenzivne napore da spriječi moguću sudsku odluku u tom pravcu, prenosi Anadolija.

Pozivajući se na neimenovani izvor iz izraelske administracije, list “The Times of Israel“ javlja da Izraelsko vijeće za nacionalnu sigurnost vodi kampanju da spriječi moguću odluku o hapšenju Netanyahua i drugih političkih zvaničnika.

Isti izvor je kazao da će glavni element koji će činiti osnovu za eventualnu odluku ICC-a o hapšenju biti izraelsko namjerno izgladnjivanje Palestinaca u Gazi, te je potvrdio navode da i SAD ulaže diplomatske napore da spriječi moguću odluku o hapšenju.

Izraelski mediji javljaju da je administracija Tel Aviva sve više zabrinuta zbog moguće odluke ICC-a u vezi sa zločinima koje je izraelska vojska počinila u Gazi, a Ured izraelskog premijera prošle sedmice je održao i hitni sastanak o tom pitanju.

Još jedan neimenovani izraelski diplomata je u razgovoru za “The Times of Israel“ izjavio da je Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje također uključeno u ove napore.

Izraelski vojni analitičar Amos Harel je u svom članku objavljenom u listu “Haaretz“ naveo je da administracija Tel Aviva radi s pretpostavkom da bi glavni tužilac ICC-a Karim Khan mogao izdati nalog za hapšenje Netanyahua, ministra odbrane Yoava Gallanta i načelnika Generalštaba Herzija Halevija tokom ove sedmice.

Pažnju javnosti privukla je i činjenica da je Nadav Shoshani, međunarodni glasnogovornik izraelske vojske, dao brifing u vezi sa izgradnjom plutajućeg pristaništa na obali Gaze u subotu, dan koji Jevreji smatraju svetim i koji je državni praznik i kada Jevreji ne rade, a što neki također povezuju s nastojanjima da se spriječi moguća odluka MKS-a.

Izraelski novinar i politički analitičar Ben Caspit je u svom tekstu za portal “Walla“ naveo da je premijer Netanyahu vrši intenzivne telefonske razgovore kako bi spriječio moguću odluku o hapšenju i da na taj način vrši neprekidne pritiske na lidere, posebno na američkog predsjednika Joe Bidena.

Caspit je također naveo da je izraelski premijer Netanyahu “neobično nervozan“ zbog mogućnosti da ICC za njim izda nalog za hapšenje.

I list “Maariv“ piše da je Netanyahu “neprirodno uplašen i nervozan“ zbog mogućnosti da haški tribunal izda nalog za hapšenje.

S druge strane, neimenovani izraelski diplomata je u razgovoru za “Jerusalem Post“ ukazao na šutnju američke administracije o ovoj temi.

“Gdje je američki predsjednik Joe Biden? Zašto šuti kada bi Izrael potencijalno mogao biti proglašen žrtvenim jarcem?“, naveo je diplomata.

On dalje smatra da ICC neće moći da preduzme akciju protiv premijera Netanyahua i visokih čelnika izraelske vojske bez eksplicitne ili taktičke podrške Sjedinjenih Američkih Država.