Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je okončanje rata u Gazi i rekao da je spreman zaustaviti borbe samo da bi se izvršio povratak talaca koje drži Hamas.

Govoreći nakon današnjeg sastanka Izraelske vlade, Netanyahu je ponovio svoje odbacivanje ključnih zahtjeva Hamasa da se okonča rat u Gazi u zamjenu za oslobađanje talaca i rekao da će okončanje rata zadržati Hamas na vlasti, javlja Middle East Eye.

Njegovi komentari dolaze dok se lideri Hamasa nastavljaju sastajati u Kairu drugi dan s egipatskim i katarskim posrednicima.

Od početka izraelskih napada na Pojas Gaze ubijena su 34.683 Palestinca, a povrijeđeno ih je blizu 80.000.

"U izraelskim napadima u posljednja 24 sata ubijeno je 29 Palestinaca, a ranjeno 110. Mnogi su još uvijek zarobljeni pod ruševinama i na putevima jer ekipe ne mogu doći do njih", saopćilo je Ministarstvo zdravlja u opkoljenoj enklavi, a prenosi Anadolu Agency.

Izraelski rat uzrokovao je da 85 posto stanovništva Pojasa Gaze bude raseljeno iz svojih domova, uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Podsjećamo da je Izrael pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.